Де тепер «люстровані» високопосадовці Рівненщини?

2113 0

Ми у соцмережах:

Де тепер «люстровані» високопосадовці Рівненщини?

21 листопада, у день, коли в Україні розпочиналися дві революції, відзначають День гідності та свободи. Від першої — Помаранчевої — минуло 15 років, від другої — шість. Але частину вимог мітингувальників досі не виконано. Зокрема, і щодо заміни влади в країні. Частина людей, яких після революції внесли у список люстрованих, через суди «очистили» ім’я і навіть повернулися на посади. А інші — й без держслужби зробили кар’єру.

Нещодавно, як ми писали, Окружний адміністративний суд Києва відновив на посаді звільненого за законом про очищення влади заступника прокурора Київської області Юрія Мельника, який родом з Костополя. Ще й присудив виплатити йому мільйон бюджетних гривень компенсації «за вимушений прогул». Непогано почувається у відставці й колишній заступник начальника УМВС на Рівненщині Юрій Михальчук, який був люстрований з посади начальника управління матеріального забезпечення УМВС — нині він претендує на посаду голови Гощанської РДА.

На сьогодні в Єдиному державному реєстрі осіб, щодо яких застосовано закон «Про очищення влади», є 18 екс-посадовців Рівненщини, яким на десять років було заборонено займати керівні посади у держорганах. Така заборона для багатьох не стала перепоною у розвитку кар’єри.

До списку люстрованих, який опубліковано на сайті Мін’юсту, наприклад, досі входить перший заступник начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Рівненській області Анатолій Клячук. Місце у списку не лише не завадило йому залишитися на посаді до сих пір і навіть виконувати обов’язки начальника управління, а й бути нині кандидатом на посаду начальника (це, щоправда, поки лише чутки у ЗМІ). У 2016 році пан Клячук виграв суд і скасував своє звільнення з посади. Справа досі на розгляді у касаційному суді, проте рішення Рівненського окружного адміністративного суду, яке підтримав Житомирський апеляційний адмінсуд, було виконано оперативно.

Менше пощастило екс-начальнику податкової міліції на Рівненщині Володимиру Перегняку. Його справу про поновлення досі — вже шостий рік — розглядає Вінницький окружний адміністративний суд. А ось у задоволенні позовів начальника відділу оперативного супроводження Віталія Дзюбака та в.о. начальника другого відділу кримінальних розслідувань ГУ Міндоходів (у народі — податкової міліції) Михайла Плотніка судами першої інстанції було відмовлено. Їхні справи ще у касаційному суді, проте навряд чи рішення апеляційних судів змінять, адже поновлювати колишніх податкових міліціонерів нікуди — їхні посади було ліквідовано разом із податковою поліцією. Інформації про Михайла Плотніка мало, а ось Віталій Дзюбак пішов працювати у бізнес. За даними держреєстру, він зареєстрований як ФОП та має підприємство з виготовлення кормів для худоби.

Навіть не намагався поновитися на посаді звільнений за законом про очищення влади головний державний інспектор відділу митно-тарифного регулювання та митної вартості Рівненської митниці Микола Калінчук. Хоча його колезі Михайлу Шапірку повернути назад роботу вдалося. Нині він — начальник відділу №2 на митному посту «Сарни».

Досі у судах справа заступника прокурора Рівненської області Валерія Патрикея, який, не повернувшись до прокуратури, отримав адвокатське свідоцтво та відкрив власне адвокатське бюро у Рівному. Так само пішов в адвокатуру і ще один звільнений заступник прокурора — Анатолій Хомич. А третій заступник — Олександр Васюк — повернувся додому, у Запоріжжя, і поки тривають його суди з Генпрокуратурою, він керує в рідному місті приватним товариством.

У списку люстрованих є і голова РДА часів Віктора Януковича — Михайло Волинець. Пан Волинець керував Корецькою РДА з 2013 року і потрапив до списку люстрованих тільки тому, що його звільнили пізніше за інших голів РДА на Рівненщині: наказ на звільнення у 2014 році підписав не Олександр Турчинов, а вже Петро Порошенко, застосувавши до пана Волинця норму закону «Про очищення влади». З початком війни на сході Михайло Волинець пішов до ЗСУ, потім працював у приватному бізнесі й досі намагається оскаржити рішення Петра Порошенка у частині звільнення за «люстраційним законом».

Найбільш «цікавою» виявилася доля люстрованого заступника начальника оперативного управління податкової поліції на Рівненщині Вадима Лященка. До суду він не подавав — подали на нього… за організацію терористичного угруповання на території так званої ЛНР. Після звільнення з податкової пан Лященко повернувся у Луганськ і, як повідомляє сайт «Миротворець» та тамтешні ЗМІ, став начальником слідчого управління Генпрокуратури ЛНР. Справа про організацію терористичного угруповання сьогодні перебуває у Сватівському районному суді на Луганщині.

У списку люстрованих — Дмитро Лазарєв, який у період Революції гідності керував управлінням МВС у Рівненській області, а перед тим кілька років був першим заступником УБОЗу­ при міністерстві. Після революції пана Лазарєва запідозрили у державній зраді, проте справу до суду з такими звинуваченнями передано не було. Звільнений Лазарєв повернувся до рідного Харкова та став там, за даними держреєстру, співзасновником охоронної фірми. Намагався звільнений міліціонер поновитися і на службі у поліції, проте безуспішно.

Натомість звільненому заступнику пана Лазарєва Ігорю Камінському виграти всі судові інстанції вдалося ще у 2016 році, але на посаду його Міністерство внутрішніх справ не повернуло.

Вдалося повернутися на посаду і працювати там досі молодшому інспектору відділу нагляду і безпеки Городоцького виправного центру Павлу Мальованчику. Так само поновився головний спеціаліст відділу контролю за призначенням та перерахунками пенсій управління Пенсійного фонду на Рівненщині Ігор Артемчук.

Рівненський окружний адмінсуд також поновив на посаді помічника оперуповноваженого відділу активних заходів оперативного управління ГУ ДФС у Рівненській області Богдана Савчука, проте пан Савчук з фіскальної служби все ж пішов.

А ось єдина жінка у списку люстрованих з Рівненщини, Любов Карачун, яка працювала державною інспекторкою з питань комунікацій Сарненської податкової, до суду, аби повернути місце у податковій, не подавала.

.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також