Декларація чи профанація?

1433 0

Ми у соцмережах:

Декларація чи профанація?

З понеділка в Україні запрацювало електронне декларування для топ-чиновників. Відтепер вони мають щороку звітувати про все, що нажито «непосильним трудом». Причому, й родичами, які з ними мешкають. За недостовірні відомості у декларації передбачено штраф та навіть ув'язнення.

Минулого тижня рівненських чиновників вчили як заповнювати електронні декларації

Уся інформація (окрім персональних даних) уже є в загальному доступі на сайті Єдиного державного реєстру декларацій. І хоч програма ще не сертифікована Держзв'язком, та вже з'явились перші декларанти. Серед них — і рівненський чиновник. Юрій Мачулянський, завідувач сектора містобудівного кадастру управління містобудування та архітектури облдержадміністрації, задекларував тільки 35834 гривні зарплати та ще 500 гривень як грошову допомогу від профспілки. У решти чиновників ще є час — заповнити декларацію потрібно до 13 жовтня.

Оксана Маркєєва, керівник департаменту Національного агентства із запобігання корупції:

— Посадовці зобов'язані вказувати не лише свої доходи та нерухоме майно, але й готівку (від 50 мінімальних зарплат), коштовні речі (вартістю понад 100 мінімальних зарплат), подарунки від 6090 грн. від одного джерела та навіть будівлі, які ще не зареєстровані, але будуються. Те саме стосуватиметься і членів їхніх родин, які мешкають разом з ними. Подати декларації за минулий рік доведеться близько 50 тисячам осіб по всій країні. Найперше це стосується президента, нардепів, прем'єр-міністра та членів уряду, суддів, прокурорів, слідчих, голів облдержадміністрацій, міських голів обласних центрів, їхніх заступників… А вже з 1 січня до 1 квітня 2017-го вони звітуватимуть про те, як прожили 2016 рік. Реформа системи декларування доходів держслужбовцями є однією з умов надання Україні безвізового режиму з Євросоюзом.

Юрій Приварський, перший заступник голови Рівненської облдержадміністрації:

- Декларація матиме 16 розділів. Щоб правильно все заповнити, буду консультуватися з експертами. Зробити це можна і онлайн, запитавши поради на сайті. Добре, що передбачено можливість зробити "чернетку" - заповнити декларацію і упродовж семи днів внести у неї правки, якщо про щось забув.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

- Я й так щороку подаю декларацію, її можуть побачити усі рівняни. Чим відрізняється нова версія, ще не дивився - маю на це ще два місяці. Мене це не лякає, бо немає, чого приховувати. Очевидно, що у мене є заощадження - я їх покажу, і все. Електронний ключ-підпис уже отримав. Нехай ці декларації турбують того, у кого є заводи-фабрики та великі рахунки. Навпаки, я обурений, що електронне декларування досі не сертифіковане і через це Україна ризикує залишитися без траншу від ЄС! А без цього траншу курс валют може знову підскочити, гривня знеціниться, а значить і реконструкція «Авангарду» теж подорожчає.

Сергій Паладійчук, секретар міської ради Рівного:

- Мені не звикати, бо як міський депутат подаю декларації восьмий рік поспіль. До цієї нової ще не придивлявся, але чув, що є проблеми із сертифікацією. Які саме там нововведення, поки не знаю. Мені ще мають віддати електронний ключ, пройду консультацію. Але цей крок тільки вітаю, бо це дасть громаді можливість слідкувати за «кишенями» посадовців - а значить, буде більше прозорості та демократії.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також