Депутат міськради Святослав Євтушенко розповів, чому хоче зробити Рівне зеленішим

1234 0

Ми у соцмережах:

Святослав Євтушенко

Як зробити Рівне зеленішим і покращити екосистему міста? Чому важливо запроваджувати енергозберігаючі технології і використовувати альтернативні джерела енергії? Чим може бути корисне сміття, навіщо його сортувати та переробляти? Як збільшити кількість парковок у Рівному, при цьому не знищуючи газонів? Відповіді на ці та інші запитання не лише знає депутат Рівненської міськради Святослав Євтушенко. І доводить це на практиці. Власне, над вивченням і запровадженням технологій та новацій, спрямованих на розвиток екосистеми міста, депутат працює впродовж останніх 8 років. Своїми напрацюваннями і планами він поділився у розмові з журналістом «РВ».

— Святославе, в Рівному ваше ім’я давно асоціюється із різними екологічними проектами. Скажіть, звідки такий інтерес до екологічних новацій?

— Напевно, кожен, хто має дітей, кому не байдуже їхнє здоров’я і майбутнє, задумується про стан довкілля. Враховуючи специфіку моєї роботи, я постійно бачу наслідки людської безвідповідальності. Тому намагаюся робити екологічно позитивні речі. Свого часу координував будівництво сміттєпереробного заводу поблизу Рівного, запроваджував нововведення у сфері поводження із відходами, роздільний збір сміття, ініціював створення екопарковки, організовував конкурси, спрямовані на популяризацію поведінки школярів у навколишньому середовищі, реалізовував інші ініціативи, які вже стали звичними для рівнян. Нині ж започаткував акцію з озеленення дворів міста.

— У чому суть акції і як до неї можна долучитися?

— Я дуже люблю дерева, маю садок. Хотілося б, щоб і Рівне стало ще зеленішим містом. Тож і вирішив запропонувати мешканцям багатоповерхівок озеленити територію біля їхніх будинків. Так, ми разом із рівнянами вже висадили дерева біля двох будинків на вулиці С. Бандери. До мене підходять, телефонують люди, які побачили інформацію про це і хочуть посадити саджанці у своїх дворах. Вважаю, що це позитивно, і пропоную долучитися до акції всім охочим.

— Свого часу ви пропонували створити першу в місті екопарковку. Проект переміг у конкурсі ініціатив, що мали втілюватися за громадським бюджетом.

— Екопарковки почали створювати в різних містах України як альтернативу хаотичному паркуванню авто і знищенню зелених зон поблизу будинків, де облаштовували бетонні, асфальтовані стоянки. Наприклад, у Тернополі діє близько 30 таких стоянок. У Рівному ж першу екопарковку облаштуємо на вулиці Пластовій. Свого часу було розроблено проектно-кошторисну документацію, мали починатися роботи. Утім, патрульна поліція області довго не погоджувала проект, мовляв, він суперечить законодавству. Вони вважають, що покриття екопарковки — трава — рости може на газонах, а там, згідно з правилами дорожнього руху, заборонено паркуватися. Тому довелося дещо змінювати проект. Нарешті облаштування парковки погодило управління патрульної поліції. Наразі управління ЖКГ вже уклало договір із фірмою-виконавцем. Однак погода вже не дозволяє виконувати роботи, тож екопарковку, очевидно, облаштують навесні.

— Ще один проект, який ви ініціювали на конкурс фінансування за громадським бюджетом — освітлення входу в центральний парк міста за допомогою сонячних батарей. Яка його доля?

— Цим проектом передбачалося освітлення трьох входів у парк імені Тараса Шевченка зі сторони вулиці Княгині Ольги за допомогою сонячних батарей. Наразі проект реалізовано. Взагалі вважаю, що альтернативні джерела енергії дозволяють не залежати від підвищення тарифів на тепло та газ. Більше того, це дає змогу не лише заощаджувати на сплаті послуг, але й заробляти, наприклад, якщо встановити сонячну електростанцію і підключити її до зеленого тарифу.

— Ви один із депутатів міськради, хто завжди відстоює енергозберігаючі програми, новації тощо. Як вважаєте, наскільки Рівне розвивається у напрямку енергозбереження і чи дає результат утеплення будівель, що в останні роки доволі активізувалося у місті?

— Справді, в останні роки місто виділяє чимало коштів на енергоефективність — утеплюються приміщення закладів освіти, комунальних установ, у них встановлюються індивідуальні котельні, ІТП, замінюються вікна тощо. Вважаю, що місто добре працює у цьому напрямку, і така оптимізація дасть свій результат. Та про це можна буде говорити після моніторингу спожитих ресурсів до і після запровадження енергозберігаючих проектів. Також вдало діють муніципальна програма сталого розвитку та програма термомодернізації. Вони дають можливість мешканцям заощаджувати кошти на оплаті комунальних послуг і покращувати вигляд міста.

— Ви тривалий час працювали у сфері поводження із відходами, були керівником будівництва сміттєпереробного заводу поблизу Рівного. Чи працюєте зараз у цьому напрямку?

— Скажу відверто: в Рівному після звільнення із «Санкому» я більше не працюю у сфері вивезення та переробки сміття. Хоча й підтримую мешканців, які, наприклад, самі організовують окремий збір відходів у своїх будинках і звертаються за допомогою. Адже всі ми розуміємо, що сортувати відходи — це не чиясь забаганка, а реальна можливість зменшити кількість сміття, яке потрапляє на захоронення, що хоч частково покращить екологічну ситуацію. Зрештою, зі сміття багато країн світу виготовляють альтернативне паливо та використовують перероблені відходи як вторсировину. За цим майбутнє, нам же іще жити у цьому місті, країні, і якщо хочемо зберегти довкілля, то маємо вчитися правильного поводження із відходами. Я нещодавно долучився до одного проекту щодо переробки відходів, але про це розповім згодом.

— На вашу думку, що потрібно для того, щоб покращити екосистему Рівного та зробити місто ще зеленішим, комфортнішим?

— Місто розвивається, запроваджується чимало нововведень, у тому числі в екологічному напрямку. А щоб зробити Рівне кращим, напевно, перш за все потрібне бажання. Адже якщо кожен із нас викине папірець у смітник, а не посеред вулиці, — місто буде чистішим, якщо мешканці виявлятимуть бажання садити більше дерев, облаштовувати територію біля будинків — знайдуться ті, хто підтримає. І так в усьому. Впевнений: якщо шукати шляхи — завжди можна досягнути результату.

Ольга КОВАЛЬЧУК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також