Депутата за кордон не випустять без дозволу Карауша

1357 0

Ми у соцмережах:

Депутата за кордон не випустять без дозволу Карауша

Нещодавно голова Рівненської облради Андрій Карауш надав українським прикордонникам списки усіх депутатів та працівників ради. Виявляється, така тепер вимога закону. Адже представникам влади під час війни просто так заборонено покидати країну. Тепер депутати можуть перетнути кордон лише після погодження голови.

Богдан Сологуб, керуючий справами виконавчого апарату Рівненської обласної ради:

— Постановою Кабміну № 69 визначено, що депутати місцевих рад, керівники структурних підрозділів рад і адміністрацій можуть перетинати кордон на підставі службового відрядження. У Рівненській обласній раді його підписує голова облради. У Державній прикордонній службі є списки усіх депутатів Рівненської обласної ради та начальників відділів виконавчого апарату, які підпадають під дію цієї постанови. Якщо депутат обласної ради або працівник апарату їде за кордон без службового відрядження, то такій людині прикордонники можуть відмовити у перетині державного кордону. Наскільки я пам’ятаю, цього року голова погоджував більше двадцяти відряджень. Наприклад, я двічі їздив за кордон у службових цілях. Перше відрядження стосувалося засідання моніторингового комітету Програми Interreg Польща-Україна у Перемишлі. Другого разу я супроводжував офіційну делегацію з Рівненщини до Польщі в місто Ольштин.

Сергій Свисталюк, заступник голови Рівненської облради:

— Депутати є особами, на яких тримається державна влада та місцеве самоврядування. Саме тому держава надала їм особливий статус і обмежила виїзд за кордон. Тепер депутат може легально виїхати з країни, маючи службове відрядження. Видає службове відрядження голова ради. Наприклад, був випадок, коли депутат Андрій Усач їхав за кордон у волонтерських цілях. Хоч йому, як ветерану АТО, дозволено безперешкодний виїзд, та прикордонники його не пропустили, бо він не мав службового відрядження. І тут не залежить ні від пільг, ні від статі. Для виїзду за кордон і депутати, і депутатки мають мати погоджене службове відрядження від голови. Більше того, у службовому відрядженні чітко вказано, що особа їде з робочих питань. Також там вказано дати, з якого по яке число діє це відрядження. Але по секрету скажу, що ніхто не перевіряє, чим депутат займається за кордоном. Можливо, людина їде за кордон з волонтерських питань, можливо, хоче зустрітися з рідними, можливо, відпочити. Це уже на совісті того, хто їде.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також