Депутатів викликали на допит. Через заяву бурштинової фірми

1341 0

Ми у соцмережах:

Володимир Валявка

Чотирьох депутатів Рівненської обласної ради, які входять до екологічної комісії, слідчі ГУ Нацполіції у Рівненській області викликали на допит. Як свідків. Голова комісії Володимир Валявка, який балотується у народні депутати, одразу пов’язав це з політичним тиском напередодні виборів. Бо ж кримінальне провадження відкрили ще у липні минулого року, проте зрушень у справі до цього часу не було.

Допит свідків мав відбутися у вівторок, 25 червня. Окрім «свободівця» Володимира Валявки, викликали до поліції БППівця Олександра Миська, «батьківщинівця» Олександра Ткача та радикала Олександра Васильєва. Кримінальне провадження, яке розслідують слідчі, стосується, щоправда, не депутатів, а підроблення документів «службовими особами» Рівненської облради. Підозру у справі не оголошено — та й не оголосять, адже звинувачення, об’єктивно, дивні.

Провадження було відкрито за зверненням до правоохоронців товариства «Продекс». Влітку 2016 року воно звернулося до облради з проханням надати погодження на продаж на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами «з метою геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки бурштину» на ділянці «Дубівська» у Володимирецькому районі.

Екологічна комісія, членів якої викликали тепер на допит, звернення товариства підтримала, проте на президії, яка формує порядок денний сесії, депутати вирішили інакше і змінили у проекті рішення одне слово — замість «погодити» вписали «відмовити». 44 депутати на сесійному засіданні 8 вересня проголосували за рішення про відмову в наданні погодження, хоч Володимир Валявка активно просив колег надати товариству погодження. Відповідний лист — про відмову — облрада надіслала Держгеонадрам. Проте «Продекс», посилаючись на рішення екологічної комісії, вперто наполягає, що депутати голосували на його користь, і звинуватив службових осіб облради у підробці сесійного рішення.

Ще наприкінці серпня минулого року слідчі отримали дозвіл суду на вилучення оригіналів документів, які стосуються цього рішення: протоколи сесії, екологічної комісії та результати поіменного голосування. У справі могли би поставити крапку, адже про відмову щодо бурштинової ділянки «Дубівська» активно писали і журналісти, які були на президії та сесії, тож справді дивно виглядає, що майже через рік слідчі повернулися до допиту депутатів. Проте коментувати слідчий у справі відмовився, порадивши усі питання ставити прокуратурі, яка здійснює процесуальний нагляд у цій справі.

Додамо, що в Україні є близько десятка товариств, які мають назву «Продекс», — жодного у Рівненській області.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також