Державне майно продають через Інтернет

1732 0

Ми у соцмережах:

Державне майно продають через Інтернет

Віднедавна в Україні запрацювали відкриті аукціони малої приватизації. Тобто тепер посадовці, а також банки продають майно не «по-тихому» і дешево, а онлайн — через платформу «Prozorro Продажі». Взяти участь у торгах може будь-хто, і вартість проданого під час аукціону зростає на мільйони.

З Рівненщини на аукціоні «Прозорро Продажі» за кілька місяців було виставлено понад сотню лотів: і нежитлові приміщення, і квартири, й автомобілі. Більшість вже продано. До аукціону на «Прозорро» допускають лише тих учасників, які сплачують гарантійний внесок. Тим, хто не виграв, внесок повертають. Така система дозволяє усунути з аукціону так званих тролів, які не мають на меті купувати.

Якщо лот не продається з першого разу, ціну на нього знижують на 30%, хоча початкова вартість майна і так нижча від ринкової. Втім, на популярні об’єкти, як-от нерухомість у центрі Рівного, ціна під час торгів зростає на кілька мільйонів.

До прикладу, ПАТ «Родовід Банк» продав через «Prozorro» приміщення банку на вулиці Чорновола, 17. 503 «квадрати» на першому поверсі житлового будинку оцінили у 7,8 млн. грн. Під час аукціону, на якому торгувалися дев’ять учасників, сума зросла до 13 млн. грн. Виграв рівненський бізнесмен Руслан Галело, запропонувавши суму на гривню більшу за конкурента — ТОВ «Лакшер». Якщо підрахувати, то метр будівлі підприємцю обійдеться у 26 тис. грн. (близько 930 доларів за нинішнім курсом).

«Златобанк» виставив на продаж офіс на вулиці Кавказькій, 5. 150 «квадратів» оцінили в 1,9 млн. грн., на торгах сума зросла до 3,5 млн. грн. Участь в аукціоні брали 17 потенційних покупців. Найвищу ціну запропонував київський підприємець Дмитро Нагорний.

Наразі на «Прозорро» триває продаж приміщення під невеличкий магазин у Вараші, яке оцінили у 4,2 тис. грн., чотирьох квартир у селі Базальтовому Костопільського району (по менш як 40 тис. грн. за кожну) та недобудованого гуртожитку в Оженині Острозького району, вартістю 143 тис. грн. Окрім того, «Ощадбанк» продає три восьмирічних авто «Ford Transit Connect» — по 107 тис. грн. кожен.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також