Десять дітей і вісім тисяч гривень за тепло

3303 1

Ми у соцмережах:

Тамара Лисенко - мама-вихователька, яка також  виховує дітей у будинку сімейного типу в Олександрії. Фото - Depo.ua

На Рівненщині є 30 будинків сімейного типу, в яких виховують майже дві сотні дітей, позбавлених батьківського піклування. Вісім таких родин проживає на території колишнього інтернату в Олександрії Рівненського району.

На відміну від більшості будинків сімейного типу, олександрійським надали службове житло, проте останніми роками проблем від нього стало більше, аніж могли собі уявити батьки, взявши на виховання по сім-чотирнадцять діте

Проживають родини у корпусах інтернату. На кожну припадає по близько 300 «площі». Цього достатньо, щоб діти почувалися комфортно, проте навіть попри державну підтримку будинків сімейного типу, справитися із фінансовими навантаженнями родини не в силі.

Так, останнього опалювального сезону родина вихователів Ірини та Ярослава Долгушиних перетворилася на офіційних боржників за тепло. Районне теплопостачальне підприємство навіть подало до суду. І хоч справу батьки виграли, нового опалювального сезону чекають з пересторогою.

-В Олександрії живемо 12-й рік, у нас виховувалося уже 16 дітей, і кожного опалювального періоду маємо проблеми, - розповідає Ярослав Долгушин, батько-вихователь та священик. – «Райкомуненергія» свого часу переконала усі родини укласти з ними договори, хоча житло – не наше, а комунальне. Обіцяли, що встановлять нам лічильники, проте цього не зробили, лише підняли плату за тепло.

Субсидія не допомагає. У кого більше дітей, то обов’язковий платіж менший, а оскільки у нас минулого опалювального періоду було восьмеро дітей, за місяць ми отримували рахунок за тепло на вісім тисяч гривень. Без субсидії було б 14 тисяч.

І при таких сумах ми ще й мерзнемо, бо опалюють погано. Мусимо одягнуті спати і вмикати електрообігрівачі. На оплату комунальних витрачаємо добру чверть доходів, постійно думаємо, як економити. І одного місяця таки не змогли виплатити всю суму – на нас за заборгованість подали до суду.

Хоча держава наче й декларує, що підтримує будинки сімейного типу, на практиці виходить інакше. Діти, яких беремо на виховання, складні. З ними потрібно постійно працювати. Нині у нас уже десятеро дітей і як будемо наступний опалювальний сезон справлятися, не знаю. Вже навіть думав дітей під радою збирати.

Куди ми тільки не зверталися, навіть до Києва писали з проханням, щоб у будинках поставили лічильники на тепло. Так би плата поменшала удвічі, впевнені. Для бюджету такі витрати – невеликі, але ми отримували тільки відписки.

Проблему олександрійських будинків сімейного типу згадали на минулому засіданні Рівненської облради. Депутат Михайло Кириллов, у чий округ входить Олександрія, просив, щоб з резервного фонду обласного бюджету виділили 640 тис. грн, які б покрили витрати на заміну систем опалення в усіх будинках сімейного типу в Олександрії і на встановлення лічильників. Проте прохання депутата підтримали тільки 11 обранців. Вирішили, що доцільніше було б питання вивчити детально, і доручили розібратися Рівненській ОДА.

Віктор Марчук, начальник обласної служби у справах дітей, зазначає, що оскільки олександрійські родини написали листи до ОДА та облради, їх не залишать поза увагою. За його словами, наразі шукають шлях, як допомогти будинкам сімейного типу. І цілком ймовірно, до кінця року кошти таки знайдуть – на лічильники та утеплення приміщень.

Алла САДОВНИК.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також