Дезертир зі Львова пояснив, чому втік з навчального центру на Рівненщині

6691 0

Ми у соцмережах:

Дезертир зі Львова пояснив, чому втік з навчального центру на Рівненщині

Військовик-дезертир запевняв суд, що має намір захищати державу у лавах Збройних Сил України, має для цього усю необхідну амуніцію, а навчальний центр на Рівненщині залишив через проблеми зі здоров’ям і ... втрату мобільного телефону з усіма контактами, у тому числі й командира частини.

За самовільне залишення військової частини в умовах воєнного стану 33-річний військовик Ігор Білас зі Львова отримав 6 років позбавлення волі. Також суд за сукупністю вироків до покарання, призначеного за цим вироком, приєднав невідбуту частину покарання за попереднім вироком і призначив обвинуваченому остаточне покарання — 6 років 3 місяці позбавлення волі.

До Рівненського апеляційного суду надійшли скарги від прокурора, обвинуваченого та його захисника на цей вирок місцевого суду.

Прокурор в апеляційній скарзі просив скасувати вирок і за дезертирство призначити йому  8 років 6 місяців позбавлення волі.

У своєму виступі державний обвинувач нагадав, що обвинувачений до навчального центру на Рівненщині прибув із військової частини, що дислокується в Закарпатській області, 20 березня 2023 року, а вже 28 березня самовільно залишив наметове містечко навчального центру. Солдат повернувся до Львова, де проживають його батьки, у квартирі яких він прописаний, однак оселився в дівчини.

У травні представники Військової служби правопорядку у Збройних Силах України затримали солдата, вручивши йому повідомлення про підозру у вчиненні дезертирства. Місцевий суд обрав йому запобіжний захід -  тримання під вартою, а в серпні 2023 року проголосив вирок, який і став предметом перегляду в апеляційному порядку.

Крім того, прокурор додав, що обвинувачений під час досудового розслідування і суду неодноразово змінював позицію щодо причин залишення військової частини, а нове кримінальне правопорушення вчинив, відбуваючи іспитовий строк за вчинення корисливих злочинів за іншим вироком.

Захисник обвинуваченого також просив скасувати вирок, а провадження у справі закрити, бо його довіритель зі слідчого ізолятора клопотав про зміну йому запобіжного заходу, що дозволило б повернутися до війська. Він також додав, що його підзахисний пройшов військово-лікарську комісію, яка визнала його обмежено придатним для проходження військової служби.

Сам обвинувачений в апеляційній скарзі просив вирок скасувати, а матеріали кримінального провадження скерувати до місцевого суду для повторного розгляду. Запевняв суд, що намірений захищати державу у лавах Збройних Сил України, має для цього усю необхідну амуніцію, а навчальний центр залишив через проблеми зі здоров’ям і втрату мобільного телефону з усіма контактами, у тому числі й командира частини.

Ігор Білас ще  в суді першої інстанції запевняв, що після залишення військової частини до медичного закладу не звертався і лікувався самостійно, а в апеляційному суді стверджував, що одразу звернувся до Рівненського військового госпіталю, де йому відмовили у допомозі, тому він повернувся не до навчального центру, а до Львова, де знайомий лікар надав йому медичні поради для подолання хвороби.

І захисник, і обвинувачений заперечували проти задоволення апеляційної скарги прокурора, який, у свою чергу, просив відхилити апеляційні скарги сторони захисту та ухилянта.

Рівненський апеляційний суд залишив вирок місцевого суду без змін, вважаючи його законним та обґрунтованим,  та відхилив апеляційні вимоги сторін кримінального провадження, повідомила РВ Олена Кузменко, прессекретарка Рівненського апеляційного суду. 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також