Діди-морози зникнуть разом з фабрикою?

2533 0

Ми у соцмережах:

Діди-морози зникнуть разом з фабрикою?

Пластмасові пупсики, м’ячики, колобки, кубики та інші подібні іграшки ЗАТ «Фабрика «Рівненчанка» випускає уже понад півстоліття. Це єдина фабрика в Україні, що виготовляє новорічні маски, дідів-морозів та снігуроньок. І хоча виробництво іграшок пішло на спад, останні кілька років попит на них значно зріс не лише серед рівнян, але й гостей з-за кордону. Особливо популярними є сувенірні ляльки, одягнені в українські костюми, новорічні маски та діди-морози зі снігуроньками. Тим не менше, яка доля у «Рівненчанки» — невідомо, адже акціонери фабрики збираються уже в квітні розпочати зведення на її місці новобудови під офісні та торговельні приміщення.

”Рівненчанка» не витримала конкуренції з Китаєм Виробництво іграшок в Рівному розпочалося в перші повоєнні роки. Тут працювало понад 350 людей у трьох цехах: ялинкових каркасних прикрас, карнавальних масок і пластмасових виробів. — Наші іграшки в той час продавалися по всьому Радянському Союзу, — пригадує головний інженер «Рівненчанки» Олександр Матковський, — від Калінінграда до Владивостока та від Мурманська до Єревана. Тоді наша продукція мала великий попит, за рік ми виготовляли близько 200 тисяч дідів-морозів та снігуроньок і всі розпродували. Їхня вартість порівняно із сьогоднішньою була невелика — від 80 копійок до 4 карбованців залежно від розміру. В період перебудови на фабриці різко скоротилося виробництво. Щоправда, в дев’яностих підприємці закупляли партіями рівненські іграшки і вивозили в Польщу. Були окремі поставки в Болгарію, Канаду та інші країни, проте й вони скоро припинилися. — Наші іграшки почали дорожчати, — пояснює п.Олександр, — адже збільшувались податки та ціни на безпечні для дітей матеріали, які ми використовували. Наша продукція ставала неконкурентноспроможною, адже на ринках все більшим попитом користувалась китайська продукція. Кому було цікаво, з чого її роблять? Головне — дешевше. Єдиний негатив у тому, що ми свої новорічні маски та іграшки робили відповідно до персонажів слов’янських казок: Зайчики, Лисички, Дід Мороз, Миколайчик та Снігуронька. На ринку ж зараз діда-мороза не знайдете — усюди санта-клауси, а замість маски кізочки чи мишки — чортові ріжки та мікі-мауси. Продавці на ринках рідко тепер до нас забігають. В основному, якщо покупець дуже хоче діда -мороза й пообіцяє, що купить його, продавець збігає до нас, придбає його за 30 грн., а продасть за 50.

Сучасному діду-морозу роблять завивку, а снігурці — укладку Сьогодні «Рівненчанка» виготовляє 25 видів масок, 3 види дідів-морозів та два види снігурок. Маски недорогі, а от вартість казкових персонажів — від 28 до 154 гривень. Така ціна пояснюється тим, що для їхнього виготовлення використовують дорогу пластмасу та недешеві тканини. Крім того, виробництво лише частково механізовано, і кожний дід-мороз перед тим як потрапити на прилавок, проходить своєрідний салон краси в умілих руках майстрині. Про це детальніше розповіла начальник дільниці з виготовлення новорічних іграшок Марія Солома: — Сучасних дідів-морозів до колишніх не прирівняти. Раніше голову їм робили з тирси, а шубку з вати. Все це робилося вручну, формувалося, підколювалося — було дуже важко зробити їх всіх рівненькими та красивими. Сьогодні цей процес набагато спростився, і всі діди-морози як один — рівної форми та красиві. На дерев’яний каркас саджаємо видуті на спеціальних машинах пластмасові тулуби, до яких прикріплюємо пластмасові руки та голови. Після цього шиємо з червоної та блакитної тканини костюми, які прикрашаємо білим синтапоном. В руки — мішок, підв’язали поясом — і дід-мороз висотою 30 сантиметрів готовий. Снігуроньці, окрім одягу, приклеюють ще й білу косу з капронової нитки. А ось великому, висотою 45 см, діду-морозу приділяємо більше уваги: завиваємо красиву білу бороду, намотуючи капронову нитку на бігуді, а згодом з кучерів з допомогою голок, ниток та гумок формуємо бороду. Щоправда, цей красень поки що снігуроньки до пари не має. На виготовлення діда-мороза в середньому майстриня витрачає 20-30 хвилин, однак, каже пані Марія, траплялися й такі, які виготовляли протягом двох-трьох тижнів: — Кілька разів ми майстрували дідів-морозів та снігуроньку висотою до двох метрів. Це і під міську ялинку, що було дуже давно, і на індивідуальні замовлення. З такими велетнями доводилось попотіти: одяг кроїли на підлозі цеху; щоб оформити його на каркасі, мусили ставати на висувні драбини. Оформляли, використовуючи не лише голку з ниткою, а й молоток з гвіздками.

Доля «Рівненчанки» вирішиться у березні На фабриці нині працює лише 25 працівників, причому деякі з них мають «сезонну» роботу. Минулого року «Рівненчанка» випустила близько 15 тисяч дідів-морозів та снігуроньок і 10 тисяч масок. Протягом року фабрика виготовляє звичайні іграшки і тару для аптек. Хоча «Рівненчанка» брала участь і відзначилася на виставках, у тому числі й міжнародних — «Експо-2000» в Ганновері, можливо, 2010-й стане роком її закриття. — Ми не знаємо, що нас чекає в майбутньому, — каже Олександр Матковський. — Акціонери хочуть звести на місці фабрики будівлю під офісні та торговельні приміщення, тому говорять, що у квітні її будуть зносити. У березні чекаємо зборів, на яких нам повідомлять, чи переїжджаємо ми на нове місце, чи закриваємося. А доки «Рівненчанка» ще працює, до її приміщення на вул. Мазепи, 3, що біля ринку, заходять рівняни, щоб придбати залишки дідів-морозів та снігуроньок та інші іграшки. Так, мешканка Зарічного Світлана купила тут дві пари дідів-морозів та снігуроньок вже після Нового року, а також кілька пупсів. — Весь ринок обійшла, — говорить Світлана, — і ніде їх не знайшла, а потім згадала про іграшкову фабрику. Один дід-мороз зилишиться мені з дітьми, а другий поїде з чоловіком в Норвегію. А пупсів взяла, бо з ними дітям безпечно купатися — якісна пластмаса. До того ж коштують вони 1-3 гривні.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також