Дідух під ялинку

1591 0

Ми у соцмережах:

Дідух під ялинку

Внесення до хати солом’яного дідуха на Різдво — давня українська традиція. Відродити її вирішила міська влада Рівного. Триметрового рівненського дідуха на майдан Незалежності виносив сам міський голова Володимир Хомко. Там різдвяний атрибут простоїть до Водохреща.

Рівненського дідуха виготовив майстер соломоплетіння Микола Огородник із села Дермань Здолбунівського району. Виготовляли всією родиною. У зв’язку із терміновістю замовлення працювали над ним близько тижня, хоча зазвичай на це потрібно не менше трьох місяців. На виготовлення пішло 60 жмень колосків і три тисячі стебел на обкладання. Для зовнішнього оздоблення дідуха родина Огородників сплела 150-метрову солом’яну стрічку. Важить солом’яний виріб близько 50 кг. Тож на майдан Незалежності міський голова Рівного виносив його з двома помічниками. — Я був у інших містах України на Різдво, бачив, як там встановлюють дідуха, і заздрив, що у Рівному чомусь такої традиції немає, — сказав Володимир Хомко. — Сподіваюсь, що ця справді древня українська традиція сподобається рівнянам і приживеться у нас.

Дарина ГУЗЕНКОВА.

Довідка РВ Дiдух — українська різдвяна прикраса, його ще називають дідо, дідочок, сніп-рай, коляда, колядник. Згідно із традиціями, дідух — це останній обжинковий сніп. Це символ доброго врожаю, миру й злагоди в родині, достатку в домі. Традиція ставити в оселі на покуті дідуха походить ще з язичницьких часів. Святковий сніп знаходився у хаті до Водохреща. Його присутність привносила в родину святковий настрій, затишок і святковість. У народі казали: «Дідух до хати — біда із хати».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також