Дієта при ГРВІ

3429 0

Ми у соцмережах:

Дієта при ГРВІ

У всі часи, при будь-якому захворюванні, першим, чільним призначенням вважалася її величність ДІЄТА.

Згідно сучасних протоколів лікування зникли відповідні “Столи за Певзнером”, де чітко прописувалися рекомендовані дієтотерапії. При деяких захворюваннях – голод, при інших – протерта їжа, іноді – посилене харчування з великим вмістом висококалорійного жиру…

Та виявляється навіть звичайна застуда, грип, а зараз – COVID-19 теж потребують спеціального харчового раціону. Дехто із хворих навчилися за життя прислухатися до свого організму, тому коли не хочеться їсти, не знущаються над собою і просто п’ють достатню кількість підкисленої рідини (води, потогінного чаю з лимоном). А вже при появі апетиту починають вживати овочі й фрукти, супчики чи каші на воді з додаванням масла.

Однак існує певна категорія пацієнтів, котрі глибоко переконані, що обезжирений м’ясний бульйончик є справжнім еліксиром для одужання. Це помилкове твердження. Необхідно одразу ж наголосити, що цей тваринний вивар з яловичини, телятини, свинини, курятини, або навіть м’яса риби (уха) є дуже небезпечний. Хімічний склад бульйону вражає: 50% пуринів, важкі метали, залишки антибіотиків, а також різної шкідливої хімії… Але нас найбільше цікавлять пурини, кінцевим продуктом обміну яких є сечова кислота. Високий рівень останньої викликає в людей справжній подагричний напад, який супроводжується різким підвищенням температури, вираженою ломотою у тілі, сильними болями в м’язах і суглобах. Якщо дані симптоми проявляються на фоні гострого респіраторного захворювання, то це може призвести до гіпертермії з тяжкими наслідками.

Отже, дотримання елементарної дієти при респіраторних захворюваннях, допоможе пацієнтам максимально легко пережити гострий етап хвороби, швидко одужати і без ускладнень.

Автор: сімейний лікар Галина Бараболя


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також