"Дим отєчєства" від одесита

1000 0

Ми у соцмережах:

Фотографічно-історичну виставку у краєзнавчому музеї відкрив одеський фотограф Олег Куцький. Назвав "Дим пам'яті", представивши півсотні світлин, відзнятих ним до 1991 року. Усі роботи — репортаж автора з життя радянського міста чи села, без прикрас і майже без політики. Хоча політики трохи є — наприклад, червоний прапор над купою будівельного сміття в останній радянський День жовтневої революції 7 листопада 1991 року.

Щоб підсилити контраст між реальним життям і пропагандою, усі роботи оформлено у саморобні рамки — вирізки з центральних радянських газет, в яких, як відомо, завжди писали лише про "перемогу комунізму" та "щасливе життя радянського трудівника". Натомість на фотографіях — тогочасна буденність, часто неприглядна та сіра. Автор каже, що тоді, коли це знімав, про історичну цінність світлин не думав, а лише фотографував відповідно до того, як відчував світ.

 
— Мене іноді називали "антисовєтчиком", проте я на це не зважав, — говорить Олег Куцький. — А лише робив те, що відчував, лише так можна творити. Загалом у цій серії планую показати 74 фотографії, одну за кожен рік існування радянської влади. Думаю, не кожна галерея погодиться показати таку експозицію. А над нею, до речі, я працював близько шести років, шукаючи старі газети для оформлення. Власне, до цього питання автор підійшов з іронією та гумором — пафосні та позитивні заголовки радянських статей на фоні фотографій реальності лише викликають у глядачів посмішку.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також