Діоксинові сніжки, або Звідки туберкульоз у «білому і пухнастому»

1554 0

Ми у соцмережах:

Діоксинові сніжки, або Звідки туберкульоз у «білому і пухнастому»

Так гарно, коли від снігу все навколо стає білим і чистим. Хоча саме про чистоту можна посперечатися. Адже сніг, виявляється, прекрасний сорбент. Тобто він всмоктує бруд та інші нечистоти, стаючи небезпечним.

Тане до травня — У промислових районах, місцях, де спостерігається техногенна катастрофа, завжди багато пилу, а в ньому — радіологічні частки і токсини, — розповів Володимир Розуменко, професор, доктор меднаук, керівник клініки нейроонкології Інституту нейрохірургії АМНУ. — Сотні тисяч тонн пилу випадають на землю, а з ними — мікроби, канцерогенні речовини. Зібрати пил дуже важко, це проблема. А сніг саме і є гарним пилозбірником. Тому країни, де випадає сніг, екологічно чисті. На жаль, про Україну подібного не скажеш. Адже мається на увазі ситуація, коли сніг випав, всмоктав небезпечні речовини, його зібрали і вивезли за межі міста. Ось в нас і починаються проблеми. Влада більшості українських міст чомусь вирішила, що снігозбиральні машини створені для того, щоб згрібати опади з проїжджої частини на узбіччя. І там вони, накладаючись все вище і вище, лежать до весни. І тільки потім брудний сніг впереміш зі сміттям можуть вивезти, а можуть і залишити — сам розтане. — Сніг необхідно вивозити в спеціальні відстійники за містом і знищувати, адже через сніг може передаватися безліч хвороб, той же туберкульоз, — переконаний Володимир Розуменко. У великих містах ці самі відстійники дійсно існують, але не завжди за містом. Наприклад, часто це неофіційні сміттєзвалища, а причина щорічної появи там куп снігу і бруду, скоріше за все, в тому, що використання офіційних — задоволення недешеве. Чорно-сірі гори сніг нагадують віддалено — тануть дуже повільно, тому що буквально просочені вихлопами автомобілів, бензином й іншими гидотами. Буває, що такий сніг лежить до травня. Просто проблему токсичного снігу вирішує влада мегаполісів з водоймами — його просто скидають у річку.

Любитель свинцю — Особливо небезпечний перший сніг, — говорить Зофія Кубрак, кандидат фармнаук, фахівець з токсичної й аналогічної хімії Львівського національного медичного університету. — За рік на асфальті накопичується маса шкідливих речовин, у тому числі важкі метали. Винуватці цього явища — вихлопні гази, до складу яких входить свинець. До речі, нагромадження цього металу в організмі здатне викликати захворювання центральної нервової системи, нирок, крові (зниження рівня гемоглобіну, серцеву гіпертонію), цироз печінки. Отож перший сніг збирає свинець й інші отрути з асфальту більше, ніж снігопади за рік, разом взяті. Іншу, не меншу небезпеку, за словами п. Зофії, представляє в «білому і пухнастому» діоксин (токсин, що володіє могутньою мутагенною, імунодепресантною, канцерогенною дією). Одне з джерел його виникнення — традиція палити осінні багаття. Діоксин залишається на асфальті, у грунті і концентрується в першому снігу. — Хоча Київ і зелене місто, зелень, на жаль, не може нейтралізувати діоксин, — продовжує Зофія Кубрак. — Це термо— і водостійке з’єднання, розчинне лише в жирах, топиться ж воно при температурі 700°С. У снігу концентрація токсинів (діоксину в тому числі) дуже висока, тому його потрібно вивозити. Однак не на пасовище, де влітку будуть пастися корови! Адже діоксин зберігається роками.

Пересіл на дорозі! Ще одне горе від розуму — сіль на дорогах. Мало того що вона роз’їдає кузови авто, взуття пішоходів і лапи тварин, так ще й токсична. — В усьому світі дороги посипають дрібним гравієм, тому що знають, що технічна сіль і її хімічні замінники — небезпечні, — продовжив Володимир Розуменко. — Навесні гравій збирають спеціальні машини, промивають і наступного року знову використовують. У нас закуповують мільйони тонн шкідливої токсичної солі, яка разом зі снігом тане і стікає в грунтові води.

Газета «Нова».

А як у нас? Віктор Климук, начальник шляхово-експлуатаційного управління автодоріг Рівного: — Минулого тижня через сильний мороз і велику кількість снігу виявилось неефективним посипати дороги сіллю, від цього побільшало ожеледиці. Тому ми почали посипати дороги піском та відсівом. На сьогодні тільки розчищаємо вулиці від снігу, але не вивозимо його за місто. Будемо прибирати, коли потепліє і більшу частину снігу «забере» зливова каналізація. Ольга Захарченко, начальник відділу комунальної гігієни Рівненської міської санітарно-епідеміологічної служби: — Ми регулярно проводимо обов’язкові заміри вмісту шкідливих речовин у повітрі, воді та на поверхні грунту в Рівному, до речі, з цим на сьогодні все в межах передбачених норм. Хіба що рівень викиду вихлопних газів з автомобілів у години пік та на окремих вулицях дещо завищений, а тому постійно рекомендуємо рівнянам надавати перевагу електротранспорту. Натомість проведення досліджень снігу нормативними документами не передбачено. Звісно, не важко теоретично допустити, що сніг вбирає в себе із довкілля значну кількість шкідливих речовин і може бути небезпечним. Але хіба менше шкоди для здоров’я людей, коли снігу немає, і, зокрема, різні мікроби, мікрочастинки токсинів, важких металів і канцерогенних речовин залишаються у повітрі чи на поверхні грунту? Тому, як на мене, набагато актуальнішим є, щоб комунальники принаймні згортали сніг на купи так, щоб він не заважав транспорту і пішоходам. Щоб з відлигою тротуари не перетворювались на мокре місиво, внаслідок чого люди ходять у промоклому взутті і хворіють. Щоб вулиці посипали не сіллю, яка роз’їдає взуття і може містити токсичні речовини, а піском. Також дуже важливим є питання, щоб з потеплінням талі води не потрапили у водозабірники для забезпечення рівнян питною водою. Зважаючи на останнє, ми щороку направляємо відповідні приписи на адресу облводоканалу, щоб не допустили подібної ситуації.

Записав Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також