Директорів шкіл на Рівненщині — під суд за дорогий кабель

10500 0

Ми у соцмережах:

Директорів шкіл на Рівненщині — під суд за дорогий кабель

Директорів 12 шкіл у колишньому Корецькому районі притягнуть до кримінальної відповідальності — за зайво витрачені кошти на проведення до їхніх закладів інтернету. Правоохоронці підозрюють їх у службовій недбалості та розтраті бюджетних коштів. Трьом директорам уже вручили повідомлення про підозру, ще дев’ятьом збираються це зробити найближчим часом.

У 2019 році Корецький районний відділ освіти отримав субвенцію з держбюджету на розвиток закладів освіти району. За ці кошти мали у школах провести інтернет. Оскільки гроші надійшли наприкінці року, школи (а саме вони, а не відділ освіти, взялися за проведення закупівель) поспіхом взялися підписувати договори. Аби вкластися у «допорогові суми», навіть розбили предмет закупівлі на різні угоди. Проте в одного постачальника позамовляли і послуги провайдера, і купівлю мережевого обладнання. Саме останнє і спричинило проблеми.

Як розповів заступник начальника обласного управління поліції Рівненщини Олександр Панасюк, мережеве обладнання директори шкіл замовили за ціною, що у кілька десятків разів вища за ринкову. За інформацією поліції, таким чином держава зазнала збитків на суму 2,3 млн грн.

Підписували школи договори з одним постачальником — ПП «Фірма ДАН», яке належить львів’янці Наталії Яневич та яке пов’язують з «УАРНЕТом», зокрема, у них офіси в одному приміщенні на вулиці Міцкевича у Рівному.

Директорка однієї зі згаданих корецьких шкіл, яка попросила не вказувати її імені, розповіла, що оскільки обладнання та послуги замовляли наприкінці фінансового року, директорів «підганяли». Начальниця райвідділу освіти розподілила кошти і начебто сама підготувала договори з фірмою «ДАН». А за деякий час до директорки зателефонував представник інтернет-провайдера та пояснив, що кабель до школи обійдеться у близько 1500 гривень

— На район, за словами колишньої начальниці нашого відділу освіти Оксани Форсюк, надійшло близько 7 млн грн субвенції, — зазначає директорка. — Це був кінець фінансового року. У відділі освіти нам пояснювали, що кошти на наступний рік не перейдуть. Вже від поліцейських ми дізналися, що справжня вартість цього кабелю орієнтовно три гривні. Окремого акта на виконання земляних робіт немає, їх заклали у ціну кабелю. За місяць директорам вручили підозру, а проти начальниці відділу відкрили кримінальне провадження. Логічно, що решті директорів також можуть повідомити про підозру.

Поліцейські вилучили речові докази та документацію у справі, що могли б свідчити про службову недбалість посадовців. Обвинувальні акти стосовно трьох директорів уже направили до суду, повідомили у поліції.

— Кожен із цих директорів вчинив розтрату на суму приблизно по 200  000 гривень, — коментує заступник начальника ГУ Нацполіції у Рівненській області Олександр Панасюк. — Досудове розслідування триває, ще по дев’ятьох директорах проводяться слідчі дії та експертизи. Якщо їхню вину доведуть, а ми на сьогодні вважаємо їх потенційними підозрюваними, то їм повідомлять про підозру та притягнуть до кримінальної відповідальності. Провадження направлять до суду. Крім того, слідчі розслідують провадження щодо легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом.

Максимальне покарання, яке можуть отримати директори, якщо їхню провину визнає суд, за ч.1 ст. 367 Кримінального кодексу (службова недбалість) передбачає обмеження волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

За даними з Prozorro, ПП «Фірма ДАН» має 60 підписаних договорів на отримання бюджетних коштів за свої послуги у Рівненській, Львівській та Київській областях на загальну суму майже 60 млн грн. У Корецькому районі з ним уклали договори, зокрема, школи у Самострілах, Сапожині, Щекичині, Великій Клецьці, Харалузі, Старому Корці, Сторожівці, Великих Межирічах.

Дарія БОРИСОВИЧ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також