Дітей загиблих на війні рівнян — на «бюджет»

1164 0

Ми у соцмережах:

Дітей загиблих на війні рівнян — на «бюджет»

Випускники рівненських шкіл обирають собі виші для подальшого навчання. Зазвичай абітурієнти ідуть туди, куди дозволяє вступити не лише рівень знань, а й батьківський бюджет. Не так багато щасливчиків можуть розраховувати на бюджетну форму навчання, бо ж на ній на всіх охочих місць не вистачає.

А що робити, якщо обрана професія — робота твоєї мрії в майбутньому, а грошей на це нема? Міська депутатка Галина Кульчинська звернулася до влади з проханням відшукати кошти в місцевому бюджеті, щоб допомогти дітям тих рівнян, хто загинув на війні.

Галина Кульчинська, депутатка міської ради Рівного:

— Серед цьогорічних випускників є семеро — це діти Героїв, чиї портрети стоять на майдані Незалежності. У програмі про соціальний захист захисників та захисниць України, а також членів їхніх родин, Рівне виглядає достойно — та тлі інших міст. Але коли ці діти досягають повноліття, це уже ніби не наша компетенція, і це не дуже правильно.

Не буду називати прізвища, але недавно у приватній розмові з мамою, чия дитина в цьому році закінчує школу, я звернула увагу на те, що вона дуже переживає: чи вдасться її дитині здійснити свою мрію... Каже — «не питання, ким він хоче бути, а питання — чи будуть у нас кошти, якщо він не потрапить на бюджетну форму навчання».

Я говорила з викладачами водного університету, які працюють в приймальній комісії. Не буду вдаватися в подробиці. Але немає такого в законодавстві, що діти, чиї батьки загинули під час АТО або під час цієї війни, мають гарантію безкоштовного навчання у вищих навчальних закладах. Особливо, якщо стоїть питання, чи це саме там, де дитина хоче вчитися, чи це її мрія, чи вона змушена обирати те, що проплачує держава. Це неправильно. Місто має оплачувати навчання дітей, чиї батьки загинули за нас з вами. Тому прохання вивчити питання і до наступної сесії запропонувати проєкт рішення, що місто гарантує дітям Героїв Рівного оплату достойного навчання, звісно — в Україні. Це невеликі кошти. І тут мова не про кошти. Це про пам’ять, честь і гідність.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також