Діти не відпочиватимуть — тільки оздоровлюватимуться

2504 0

Ми у соцмережах:

Діти не відпочиватимуть — тільки оздоровлюватимуться

Близько 12 мільйонів гривень з місцевих бюджетів цього року витратять на оздоровлення дітей Рівненщини — у місцевих таборах. Відповідно до законодавства, оздоровлюватися дитина повинна не менше 21 дня, проте не для всіх путівки стовідсотково безкоштовні. Батьки дітей-чорнобильців чи обдарованих дітей, наприклад, повинні доплачувати. Аби і дитина відпочила, і батьки зекономили, в обласному департаменті соцзахисту пропонували зменшити кількість днів перебування у таборах з 21 до 14, проте депутати облради зробити цього не дозволили.

Пропоновані обласним департаментом соцзахисту зміни на сесії облради у п’ятницю, 14 червня, розкритикували депутати Володимир Муляр та Геннадій Шевченко, наполягаючи, що всі діти повинні відпочивати тільки 21 день. Хоча посадовці кажуть, що хотіли як краще.

— Отримати путівку на відпочинок у місцевих таборах можуть не всі, є спеціально визначений перелік дітей: у першу чергу, це діти-сироти, малозахищені діти, діти учасників АТО, переможці різноманітних конкурсів та олімпіад, — зазначає директор обласного департаменту соцзахисту Олексій Шамак. — На їхнє оздоровлення 6 млн грн передбачено з обласного бюджету, стільки ж дадуть місцеві. Проте цих коштів замало, і значна частина дітей залишиться без відпочинку. У деяких районах заяв від батьків уже на сьогодні більше, аніж закладених грошей.

Для частини дітей путівки будуть повністю безкоштовними, проте іншим батькам потрібно доплачувати. А оскільки не у всіх є змога заплатити за путівку на 21 день (та й не всім дітям потрібно стільки часу у таборі), ми вирішили піти на уступки і зробити добре і дітям, і батькам. Законодавство передбачає не лише оздоровлення не менше 21 дня, а й «відпочинок» — не менше 14 днів. Поняття відпочинку ми й хотіли внести в обласну програму оздоровлення дітей. Втім, депутати вирішили по-іншому, як на мене, не розібравшись. Так, наші зміни погіршили б ситуацію таборів, бо у них дещо розривалися б зміни. Проте ми могли б оздоровити більшу кількість дітей.

За кошти місцевих бюджетів оздоровитися діти можуть лише у таборах на території області. Як і попередніми роками, батьки мають право самі обрати, в який заклад відправити дитину. Путівка на 21 день в «Електронік» чи «Агатівку», найбільш популярні дитячі санаторні комплекси області, коштує близько 7600 грн, на 14 днів — 5040 грн.

Повністю компенсують за оздоровлення за рахунок бюджету дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування; дітям з інвалідністю, здатним до самообслуговування; рідним дітям батьків-вихователів або прийомних батьків, які проживають разом з прийомними дітьми; дітям з багатодітних, а також малозабезпечених сімей; дітям, що перебувають у складних життєвих обставинах; дітям, один з батьків яких загинув (зник безвісти) або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва через війну на сході; дітям героїв Небесної сотні; дітям, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф та тим, чиї батьки загинули від нещасного випадку на виробництві або під час виконання службових обов’язків; а також дітям, одному з батьків яких встановлено інвалідність І або ІІ груп.

На 21-денне оздоровлення інших дітей з бюджету виділяють два прожиткових мінімуми (трохи більше 4200 гривень з 1 липня), решту мають оплатити батьки, а це, фактично, близько 3,4 тис. гривень. Якби внесли поняття «відпочинку», з бюджету за путівку на 14 днів компенсовували б 1,3 прожиткового мінімуму (2,7 тис. грн), а батьки доплачували б близько 2300 грн.

Додамо, що потрібно доплачувати за путівки дітей учасників бойових дій; дітей-переселенців, чорнобильців; дітей, які перебувають на диспансерному обліку; переможців міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад; відмінників навчання; лідерів дитячих громадських організацій; учасників дитячих творчих колективів та спортивних команд; а також дітей працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також