Як повідомили у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, з початку року у області було зафіксовано два випадки отруєння грибами.
– Сталось це у червні 2025 року. Постраждали діти 2012 та 2014 років народження, які збирали гриби у парковій зоні Рівного. У стані середньої важкості їх госпіталізували до обласної дитячої лікарні. Завдяки оперативній допомозі лікарів – життя дітей врятовано, – кажуть фахівці.
У розпал осіннього грибного сезону медики нагадують: гриби – це важка для травлення їжа, особливо для дітей. Дітям до 12 років, вагітним, жінкам, які годують, та літнім людям – гриби вживати не можна!
Як не отруїтися грибами:
– Віддавайте перевагу грибам, вирощеним штучно та купленим у магазинах.
– Не купуйте гриби на стихійних ринках.
– Збирайте тільки добре знайомі вам гриби.
– Ніколи не куштуйте їх сирими.
– Не беріть старі, червиві або занадто молоді гриби.
– Уникайте збирання біля доріг, заводів чи забруднених територій.
– Готуйте гриби в день збору та варіть не менше трьох разів у підсоленій воді (по 30 хв).
– Страви з грибів зберігайте в холодильнику не більше доби.
-Симптоми отруєння грибами можуть з’явитися як через 30 хвилин, так і через кілька днів:
нудота, блювота, біль у животі, діарея;
запаморочення, судоми, різке падіння пульсу;
задуха, марення, галюцинації, холодні кінцівки.
Перша допомога:
Негайно викликайте «швидку» – 103!
Промийте шлунок водою.
Дотримуйтеся постільного режиму.
Пийте багато рідини (вода, підсолена вода, чай).
Прийміть сорбенти.
Заборонено: алкоголь, молочні продукти та будь-яка їжа – вони пришвидшують всмоктування токсинів.
Не займайтеся самолікуванням – це небезпечно для життя!
Залишки грибів або страв з них збережіть – це допоможе лікарям встановити причину отруєння.





