Дитяча банківська карта: перший крок до фінансової самостійності

814 0

Ми у соцмережах:

Дитяча банківська карта: перший крок до фінансової самостійності

Вміння поводитись із грошима, планувати і розраховувати витрати – це невід'ємна частина виховного процесу. Спочатку батьки знайомлять дітей з номіналами купюр та монет, розповідають як заробляються гроші і пояснюють принцип накопичення. Коли дитина йде у перший клас, батьки починають давати з собою перші кишенькові гроші.

В еру діджиталізації чимало людей відмовляються від готівки, віддаючи перевагу дебетовим картам. Підхопивши тренд, деякі українські банки створили такий продукт, як дитяча банківська картка. Це, в своєму роді, як замінник свинки-скарбнички, куди діти накопичують кошти. Пластиковий гаманець допомагає батькам контролювати витрати їх чад з найменшого віку, привчає дітей до самостійності та фінансової грамотності.

Оформити картку можна з першокласного віку, тобто з 6 років. Райффайзен Банк пропонує дитячі fun-картки з гейміфікованим дизайном, системою лімітів та захистом від шахраїв.

Фінансова незалежність з 6 років

За допомогою картки діти можуть розраховуватися у магазинах, платити за проїзд у тролейбусі чи метро, купити булочку з чаєм у їдальні, а також квиток у кінотеатрі. Бувають і такі випадки, коли дитині можуть терміново знадобитися гроші: маючи карту, батькам не треба терміново везти готівку, відпрошуючишь з роботи. Окрім цього, електронний гаманець має низку інших переваг:

  • привчає дитину до фінансової самостійності з першого класу;
  • мінімізує ризики загубити гроші (картку можна легко заблокувати та відновити);
  • допомагає батькам контролювати, на що дитина витрачає кишенькові гроші;
  • дає можливість накопичувати гроші та планувати дорогі покупки;
  • не привертає увагу шахраїв та злодіїв на відміну від готівки;
  • батьки допомагають дітям відчути себе незалежними з 6 років.

Маючи карту, дитина також може накопичувати бонуси, отримувати кешбек і відкривати скарбничку, аби накопичити гроші на мрію.

Налаштування лімітів та безпечні покупки

Дебетові карточки для дітей від Райффайзен Банку мають початковий ліміт, який становить від 1000 грн на місяць. Однак батьки можуть коригувати цю суму в мобільному додатку або зателефонувавши менеджеру. Продумана також система безпечних покупок: під час оплати у офлайні батькам приходить sms-сповіщення, натомість коли дитина купує онлайн дорослому треба підтвердити оплату в Інтернеті на своєму смартфоні (функція 3D Secure).

Картка для найменших: як оформити

Пластик оформлюється на ім’я дитини. Для цього одному з батьків треба прийти до відділення банку з паспортом та ідентифікаційним кодом і подати заяву. Окрім цього, треба мати при собі свідоцтво про народження або ID-картку та ІПН дитини, якщо він є.

Або відкрити картку онлайн за 10 хвилин. Користуватися картою можна відразу після реєстрації. Якщо у дитини вже є смартфон, можна налаштувати безконтактні платежі через Google-гаманець або Apple Pay. Дитині треба буде лише піднести свій телефон до терміналу. Крім того, можна завантажити крутий мобільний додаток і занести туди дані fun-карти. Дитина у будь-який час зможе зайти в інтернет-банкінг та подивитися залишок на власному рахунку.

Вартість обслуговування

Більшість банківських послуг для дітей є безкоштовними, наприклад:

  • обслуговування картки (якщо здійснювати не більше 5 платежів на місяць);
  • зняття коштів без комісії 4 рази на місяць;
  • поповнення картки готівкою або через мобільний застосунок;
  • сповіщення про операції з карткою;
  • блокування та перевипуск карти.

Отже, власна дебетова картка слугуватиме своєрідним інструментом, який змалечку навчить дитину фінансової грамотності. Чекати, що малюк з 6 років почне віртуозно розпоряджатися кишеньковими коштами не варто, але важливі уроки дитина неодмінно засвоїть.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також