Дитячі будинки в Олександрії чекають капремонту

812 0

Ми у соцмережах:

Дитячі будинки в Олександрії чекають капремонту

Батьки-вихователі з дитячих будинків сімейного типу в с. Олександрія просять обласну владу відремонтувати їхні оселі. Кажуть, що водовідведення застаріле, часто трапляються прориви і по стінах повзе грибок. А через недосконалу систему опалення тепло втрачається, тож просять зробити дах і встановити тепловий лічильник. За всі ці роки ні поточного, ні капітальних ремонтів тут не було, — нарікають батьки. У восьми квартирах проживає понад 70 дітей. Більшість з них — сироти. Деякі уже виросли, але залишилися жити з вихователями, адже не мають іншого житла.

Один з батьків-вихова­телів уже накопичив борг за тепло в 147 тисяч гривень. Не платить принципово, доки будівлю не обладнають тепловими лічильниками. Його сусіди також нарікають на постачальника тепла, до якого важко додзвонитися.

Людмила Шатковська, заступниця голови Рівненської облдержадміністрації:

— Справді, в Олександрії в дитячих будинках сімейного типу перебуває 63 дитини-вихованці і восьмеро власних дітей вихователів. Ще торік батьки неодноразово зверталися до облдержадміністрації і облради щодо проведення капремонту. Там справді критична ситуація.

У червні на сесії облради ОДА в черговий раз звернулася щодо виділення коштів на проведення капремонту. На двох сесіях було виділено 549 тис. грн  на розроблення проєктно-кошторисної документації. Станом на сьогодні розробка документа завершується, до кінця року має бути готова. У січні буде оголошено тендер на проведення робіт. Були виїзні комісії з проєктантами. За попередніми оцінками, на комплексний капремонт систем водо- і теплопостачання, встановлення теплових лічильників, потрібно не менше 10 мільйонів гривень. Це немала сума. Але щоб не було дебатів на сесії, можливо отримати цей ресурс з державного бюджету — є така програма на купівлю житла для дітей-сиріт або капремонти та реконструкцію будівель. Тоді навесні ці кошти з держбюджету можна буде спрямувати на ремонт. І закінчимо роботи в 2022-му.

Депутати облради на останній сесії передали ці дитячі будинки сімейного типу на баланс Олександрійської ОТГ. Хоча батькам-вихователям це не дуже до вподоби — адже фінансові можливості обласного бюджету та селищного зовсім різні.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також