Дитячий майданчик у парку: «ідея цікава, але без барбекю»

1012 0

Ми у соцмережах:

Старий дерев’яний дитячий майданчик, що у парку ім. Шевченка, хочуть замінити на новий та більш сучасний — за мільйон гривень

Автори громадського бюджету озеленення, чиї проєкти спочатку забракував міський голова Олександр Третяк та інші члени координаційного комітету, таки змогли відстояти свої ідеї. Адже правила конкурсу дозволяють пропонувати благоустрій дитячих майданчиків, сходів, лавочок. Тим більше, що користуватися цим зможуть усі мешканці Рівного, а не лише «обрані» — як це часто буває, коли за «свої» проєкти масово голосують освітяни. А інші, не менш цікаві і потрібні ідеї, часто недобирають голосів.

Зрештою, проєкти дитячих майданчиків також вирішили допустити до голосування, яке стартує 10 грудня. З одним зауваженням — щоб поряд не робили зону барбекю, яку помітили на ілюстраціях до ідей.

Олександра Макогон, авторка проєктів про оновлення дитячих майданчиків на Лебединці та в парку ім. Шевченка:

— Я не розумію, у чому проблема участі. У самому положенні прописано, що є проєкти з благоустроєм міських просторів на територіях загального користування, які містять витрати на облаштування лав для відпочинку, дитячих та спортивних майданчиків. Майданчик на Лебединці, якщо за нього проголосують рівняни, буде розташовано на місці старого. Плануємо зробити там дренування, бо у дощі цю ділянку постійно підтоплює. Хочемо встановити лазалки цікавих форм з гірками для старших дітей та малюків, а для батьків — лавочки із смітниками, посадити багаторічні насадження замість паркану, а найкращим покриттям для майданчику буде кора дерева.

Також хочемо оновити дитячий майданчик у парку ім. Шевченка, бо старий дерев’яний майданчик занедбаний. Хочете, то в наступному році змінюйте правила або прописуйте, що частка спортивного чи дитячого майданчика в проєкті не повинна бути більше 20%. Це буде чесно.

Андрій Киселюк, заступник директора міського об’єднання парків культури та відпочинку:

— Ми підтримуємо можливість оновити дитячий майданчик у парку завдяки бюджету озеленення. Єдине, ми вважаємо недоречною зону барбекю у рекреаційній зоні, яку побачили на фото до проєкту. А так сама ідея цікава.

Олександра Коваленко, депутатка міської ради:

— Потрібно знаходити компроміси. Повірте, у тому великому громадському бюджеті дитячим майданчикам чи окремим ОСББ складно виграти у конкурсі. А надалі саме у великому громадському бюджеті треба виокремити окрему категорію, щоб ті проєкти уже між собою змагалися, як це роблять школи. Якщо рівняни проголосують за них, значить, вони потрібні громаді.

Олександр Третяк, міський голова:

— Це перший громадський бюджет озеленення. Добре, цього року ще допустимо оці проєкти до конкурсу. Але надалі внесемо зміни в положення, щоб на наступні роки проєкти стосувалися суто озеленення.

Серед восьми початково забракованих був і проєкт голови ОСББ Юлії Фещенко щодо облаштування компостних ям неподалік багатоповерхівок на вул. Вербовій. Авторка пояснює, що після обрізування дерев залишаються великі купи гілок, які захаращують територію, а вивезення коштує дорого. Тож хоче зробити пілотний проєкт з компостування відходів деревини, щоб згодом й інші ОСББ могли перейняти їхній досвід.

Зрештою, до конкурсу допустили практично усіх — рівняни зможуть обирати між 29 проєктами. За винятком ремонту сходів на вулиці Міцкевича, бо кошторис робіт занадто великий, тож капремонтом в подальшому зможе зайнятися управління капітального будівництва уже поза конкурсом.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також