Дива не сталося: купатися не радять

1627 0

Ми у соцмережах:

Дива не сталося: купатися не радять

Перші у новому купальному сезоні результати лабораторних досліджень озера Басів Кут у Рівному не втішили. За зимово-весняні «рекреаційні канікули» якість води водойми, судячи з останніх результатів досліджень, не змінилась.

Показники біохімічної та хімічної потреби в кисні свідчать про забруднення водойми органічними сполуками. Про фекальне забруднення водойми вказують також надмірний вміст кишкової палички та цисти лямблій.

Рівненський обласний лабораторний Центр не рекомендує використовувати водойму для купання .

Досліджені проби води водойми, які були відібрані 15 травня, показали, що вода не відповідає санітарним вимогам на санітарно – хімічні показники, а саме: запах – 2 бали (при нормі – не більше 1); БПК5 – 8,2-9,7 мгО2/дм³ ( при нормі не більше 4 мгО2/дм³); ХСК – 100-110 мгО2/дм³ (норма- не більше 30 мгО2/дм³). В одній з трьох проб води досліджених на паразитологічні показники виявлено цисти лямблій. У 3 пробах, які були досліджені на мікробіологічні показники, індекс ЛКП (лактозопозитивної кишкової палички) був вищий за норму (5000 од/дм³), і становив 24000-240000 од/дм³.

Кишкова паличка – «лакмусовий папірець» бактеріального забруднення води. Патогенні штами при попаданні в шлунково-кишковий тракт з водою, можуть викликати захворювання у людей кишкової та сечовивідної системи.

Лямблії можуть викликати запальні процеси дванадцятипалої кишки, набряк її слизової оболонки, що призводить до порушення відтоку жовчі та соку підшлункової залози, застою в цих органах і появи симптомів холециститу і панкреатиту. При зниженому імунітеті у дітей та людей старшого віку хвороба може протікати більш гостро, а також можуть виникати алергічні реакції.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також