Для яких ФОП в Україні застосування ПРРО є обов’язковим?

252 0

Ми у соцмережах:

Для яких ФОП в Україні застосування ПРРО є обов’язковим?

Відповідно до Закону №128 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій» зі змінами від 30.06.2021 р. в Україні ФОП, що надають послуги, торгують та ведуть бізнес у сфері громадського харчування, під час отримання готівки, платіжних карток зобов’язані використовувати фіскальні реєстратори й передавати відомості про розрахунки до податкової. Суб’єктам господарської діяльності дозволяється застосувати звичайний касовий апарат чи програмний РРО. Який варіант обирати, вирішуватиме підприємцю.

Що таке ПРРО

Автономний пристрій, на якому зберігається інформація про розрахунки за товари та послуги, здійснені з його використанням, скорочено називають РРО. Контрольно-касовий апарат самостійно друкує чеки та передає відомості до податкової служби, але коштує понад 10 тис. грн, замінюються кожні 7 років на новий пристрій. Застосування класичного реєстратора розрахунків потребує:

  • ведення книги обліку;
  • щоденного створення Z-звіту;
  • витрат на оновлення;
  • відкриття на завершення зміни в ручному режимі.

ПРРО має вищу швидкість обслуговування, програмне забезпечення встановлюється на комп’ютер, планшет або смартфон, оновлюється автоматично та безкоштовно. Чеки друкуються на принтері, який доведеться придбати.
Щоб подавати звіти до ДПС зі зручного особистого кабінету, підприємцям пропонують зареєструватися на порталі Checkbox за допомогою електронного-цифрового підпису та отримати від Державної податкової служби потрібну інформацію. ЕЦП можна безкоштовно замовити через Приват-24, в ДПІ, в Акредитованому центрі сертифікації.
Checkbox інтегрований через систему автоматизації для застосування в медичних закладах, в інтернет-магазинах, в готелях, в салонах краси, в ломбардах, в спортивних клубах, в ресторанах та кафе.

Серед переваг, які має Checkbox, інший ПРРО, виділяють:

  • зручність управління касами;
  • поєднання з внутрішніми системами;
  • наявність докладної аналітики.

Перший чек на оплату видається за 15 хвилин після реєстрації на порталі та передається на Viber. При відсутності зв’язку програмний РРО проводить операції офлайн за умови отримання фіскальних номерів, наданих сервером ДПС.

Категорії ФОП, для яких застосування ПРРО обов’язкове

Починаючи з 2022 р. всі фізичні особи, що ведуть підприємницьку діяльність, мали використовувати реєстратор розрахункових операцій, проте введення воєнного стану зменшило перелік ФОП, зобов’язаних застосовувати РРО. Пішло законодавство України й на деякі інші поступки для бізнесу.

Використовувати для розрахунків контрольно-касові апарати чи фіскальні реєстратори мають підприємці, що працюють на загальній системі оподаткування. Незалежно від отримуваного доходу, виду діяльності потрібен ПРРО для ФОП 2,3,4 групи.

Винятки та особливі випадки

Лише деякі категорії приватних підприємців не зобов’язані використовувати при розрахунках РРО, серед них ФОП на 1 гр. Звільнені від застосування фізичні особи, що займаються торгівлею в селі, якщо:

  • мають на рік дохід до 1 млн грн;
  • не працюють в одному приміщенні з суб’єктами господарювання, що продають підакцизні товари;
  • не реалізують продукцію дистанційно.

На місцеві ради покладається прийняття рішень про застосування РРО бізнесом, що продає проїзні, лотереї, журнали й газети з лотків, кіосків, а також страви й безалкогольні напої у буфетах та їдальнях, торгує водою, рибою з цистерн, олією, молоком з бідонів, не здійснює розрахунків за готівку. При відсутності рішення місцевого органу використання фіскального реєстратора для ФОП та фізичних осіб не є обов’язковим.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також