До виборів у Рівному земля — тільки з аукціону. А хто купує?

1053 0

Ми у соцмережах:

До виборів у Рівному земля — тільки з аукціону. А хто купує?

Рівненська міська рада до кінця цього скликання не виділятиме землю безкоштовно. Так вирішив міський голова Володимир Хомко, заявивши, що не хоче спекуляцій. Натомість ділянки у місті збираються активніше виставляти на аукціони, аби бюджет отримав більші надходження. Втім, активності у продажу землі, на відміну від готовності роздавати її безплатно, міськрада поки не виявила. З початку року відбувся лише… один аукціон.

Близько півтори сотні питань про безкоштовне виділення земель з останньої сесії міської ради зняли на довивчення. Таке рішення Володимир Хомко коментує так:

— Зняв питання про безкоштовне виділення землі на довивчення, аби не було спекуляцій перед виборами — ні від тих, хто при владі, ні від тих, хто проти влади. А ось аукціони будуть, бо це добре — хто більшу ціну запропонує, той і купить. Їх поки мало, потрібно більше, але, на жаль, не так легко підготувати землю до аукціону.

За словами начальника міського управління земельних відносив Сергія Таргонія, управління продовжує, як вимагає законодавство, готувати проєкти рішення про безкоштовне виділення земель, реагуючи на звернення громадян. Проте від депутатів та міського голови залежить, чи ці рішення виноситимуть на наступні сесії і чи за них голосуватимуть. Також, зазначив пан Таргоній, уже чимало ділянок підготовлено або у процесі підготовки до продажу на аукціонах.

Якщо будівлі, що у комунальній власності Рівного, продають за допомогою Prozorro.Sale, то земельні аукціони менш відкриті. Їх проводять не онлайн, а у приміщеннях бірж. Результати опубліковують на сайті Держгеокадастру, проте без зазначення того, хто брав участь у торгах, і навіть без вказування прізвища переможця.

Відповідно до даних, вказаних на сайті Держгеокадастру, цього року міська рада Рівного продала через аукціон лише один договір оренди на 32 сотки землі для будівництва та обслуговування будівель торгівлі — поблизу зоопарку на вулиці Київській. Стартову ціну річної орендної плати визначили на рівні 169 тис. грн, у результаті аукціону річна плата зросла до 414,5 тис. грн. Договір з переможцем мали підписати на 49 років. За даними з Публічної кадастрової карти, взяв в оренду землю підприємець Ігор Галас.

Торік на земельні аукціони Рівненська міська рада виставляла 16 лотів — як землю на продаж, так і в оренду. Наприклад, останній аукціон, який відбувся у 2019 році, стосувався саме продажу. Десять соток землі для розміщення будівель організацій та підприємств на вулиці Соборній, 420 купили за 211,3 тис. грн. Стартова ціна дорівнювала 140,9 тис. грн. Нині ділянка належить Сергію Новаку.

Також минулого року через торги було продано дві земельні ділянки для забудови житлового кварталу мікрорайону №61 «Східний» у районі вулиць Євгена Борового та Григорія Горбачевського (поблизу Костромської). 15 соток викупили за 994,5 тис. грн (стартова ціна була 904,1 тис. грн), 14 соток — за 975,7 тис. грн (стартова ціна була 887 тис.). Власницею обох ділянок на сьогодні є Тамара Тимощук — депутатка міськради.

35 соток на вулиці Київській, призначених для промисловості, оцінили у 361 тис. грн, а продали у травні минулого року за 379,3 тис. грн. Ділянка нині належить ТОВ «ОДВ Груп», що у власності родини Гахів.

Шість соток на вулиці Новодвірській (поблизу будинку № 11) продали для обслуговування будівель закладів охорони здоров’я та соціальної допомоги. Зі 182 тис. грн вартість ділянки на аукціоні зросла до 401 тис. грн. Власником землі став підприємець Андрій Сирота.

А от продати п’ять соток землі біля кафе «Фламінго» на вулиці Степана Бандери за 211,7 тис. грн не змогли — не подалася достатня кількість (тобто хоча би двоє) учасників.

Щодо оренди, то ціна за сотку також різниться. Так, наприкінці минулого року продавали право на 10 років оренди однієї сотки землі біля торгового центру «Моріон» на вулиці Шевченка. За 21 тис. грн орендної плати торги виграв власник «Моріону» Ігор Свистун. Початкова вартість лоту, до слова, була 20,4 тис. грн. А 13 соток землі на розі вулиць Крейдяної-Шухевича оцінили у 76,5 тис. грн, проте право оренди на 49 грн виграв Юрій Фесюк, запропонувавши 190 тис. грн річної плати.

Наступний аукціон, на якому продаватимуть землю Рівного, проведе 31 серпня Рівненська товарна біржа. Відбудуться торги за право викупити 30 соток землі на вулиці Млинівській, 32. Стартова ціна ділянки — 384,8 тис. грн.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також