Добуватиме бурштин фірма, «прописана» у квартирі на київській Борщагівці

1728 0

Ми у соцмережах:

Добуватиме бурштин фірма, «прописана» у квартирі на київській Борщагівці

68 мільйонів гривень вдалося виторгувати від продажу спецдозволів на видобуток бурштину. На торги було виставлено 3 ділянки у Сарненському районі. Спецдозвіл на видобуток отримає «Мансап алтин», фірма з узбецьким корінням, зареєстрована… в квартирі спального району Києва.

У «битві» за спецдозволи брали участь ТОВ «Хупо Се Трейд», ТОВ «Амбертлайт», «Петролс Деал Компані», «Мансап алтин». Цікаво, що на всіх аукціонах пропозиції в десятки разів перевищили стартові ціни. А в підсумку всі учасники вказали фактично одні й ті ж суми. Наприклад, по ділянці Федорівській-7 різниця між пропозиціями «Петролс Деал Компані» та «Мансап алтин» склала тільки 11 копійок при підсумковій ціні в 15 млн грн, по Федорівській-8 різниця була менше гривні при ціні в 28 млн грн, а по Федорівській-5, де підсумкова ціна склала 25 млн грн, різниця в пропозиціях — лише 9 грн.

— П’ятирічні спецдозволи передбачають геологічну розвідку бурштиноносних надр з подальшим промисловим видобуванням бурштину, — пояснює начальник обласного управління економіки Костянтин Мокляк. — Може статися й так, що розвідка покаже відсутність покладів у достатній кількості, а отже, видобуток буде нерентабельний. Проте це малоймовірно. Якщо фірма готова у 83 рази переплатити за ділянку, значить, їй щось відомо щодо її потенціалу. Практика показує, що купують ділянки, де перед тим добували сонячний камінь кустарним методом нелегально. Адже бурштинокопачі можуть заглибитися на 6-7 метрів максимум. А поклади можуть бути і на глибині 50 метрів.

За словами п. Мокляка, про покупців вони самі дізнаються з відкритих джерел. Адже аукціон організовує Державна служба геології та надр, яка й перевіряє усю документацію. Якихось обмежень щодо того, де має бути зареєстрована фірма, немає. До слова, ініціювати продаж може сама фірма або ж територіальна громада. Для цього варто лише вказати ділянку і подати відповідну пропозицію в Держгеонадра.

З відкритих джерел відомо, що «Мансап алтин» було засновано в травні 2021 року як ТОВ «Опіум Чейн». У жовтні цього року назву змінили. Нині засновниками «Мансап алтин» вказані Андрій Бойко та Максим Наумець. В київській квартирі останнього на Південній Борщагівці і прописана фірма (вулиця Симиренка, 34, кв. 39).

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також