Які продукти сприяють підвищенню імунітету, що так актуально в холодний період, а які, навпаки, його знижують? Розповідає доктор медичних наук, співробітник Інституту мікроелементів при ЮНЕСКО Ольга Громова.
— Налягайте на м’ясо. Енергія м’язів безпосередньо залежить від наявності у раціоні червоного м`яса. На відміну від курячого білого, воно володіє високою енергетикою. Краще готувати не морожене, а парне або лише злегка охолоджене м`ясо: воно смачніше, містить більше протеїнів, вітамінів і мікроелементів. Щоб не набрати зайвих калорій, їжте м’ясо відварним або запеченим і з великою кількістю зелені. Дуже корисно час від часу вживати м`ясні субпродукти — печінку, нирки. Вони містять речовину холін, яке покращує реакцію і роботу нервових клітин. Проте в смаженому вигляді м`ясо краще не вживати. Воно сприяє процесам застою і бродіння в кишечнику, отруює організм. Проте багато з нас його обожнюють. Чому? Учені встановили, що при вживанні смаженої їжі організм активно виділяє ендорфіни — гормони радості. Це допомагає у холодний сезон додати позитивних емоцій. Але здоров’ю це не сприяє. Про ковбасу, сосиски, різноманітну копченину бажано забути зовсім. Це так звана мертва їжа. Натомість додайте міді, селену і цинку — тонус організму безпосередньо залежить від кількості деяких мікроелементів. Наприклад, мідь необхідна для підтримки клітин мозку і м’язів в активній формі. Вона міститься в печінці і яйцях. Для підвищення енергетичного потенціалу також важливий баланс цинку і селену. Якщо цих елементів не вистачає, людина стає млявою, погано думає, легко піддається інфекціям і захворюванням. Цинк міститься у твердих сирах, крабах, креветках, горіхах (особливо фісташках), а також в насінні. Причому їсти його бажано несмаженим. Селену багато в броколі та морепродуктах. Не забувайте про «вітаміни бадьорості». До них насамперед належать вітаміни тих груп, яких багато в коричневому рисі, вівсянці, гречці, пшеничній і перловій крупах. Саме ці елементи разом з фолієвої кислотою, яка також міститься в зернах злаків, забезпечують високу активність м`язових і нервових клітин. Високий життєвий тонус підтримує і вітамін Е. Його найбільше у пророщеній пшениці, горіхах, олії — оливковій, кукурудзяній, рапсовій, соняшниковій. Надавайте перевагу сирим овочам або фруктам. Але якщо ви з’їли термічно оброблену їжу, фрукти і овочі не можна їсти 1,5-2 години, інакше в кишечнику виникнуть процеси бродіння і гниття, що веде до порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Оптимальний варіант — з’їсти натщесерце яблуко, потім склянку біокефіру (йогурту, кисляку) і лише через 15 хвилин приступити до звичайного сніданку. Це нормалізує кишкову мікрофлору і, відповідно, зміцнить імунітет.