Доки дерево не впаде…

1340 0

Ми у соцмережах:

Доки дерево не впаде…

Минулого тижня у рівненському парку ім. Шевченка травмувалася родина — 25 квітня під час прогулянки алеєю на жінку з тримісячним онуком у візочку зненацька впало старе дерево, що розкололося навпіл.

дерево Фото — радіо Трек Після цього випадку у парку вирішили позначити усі небезпечні дерева табличками та заборонити біля них стояти чи фотографуватися. Хоча дехто з рівнян нарікає, мовляв, цією роботою треба було займатися раніше, а не чекати, коли постраждають люди. Інцидент розслідує спеціальна комісія, і за її висновками стане відомо, чи адміністрація парку відшкодовуватиме лікування потерпілої родини. Андрій Черепанов, директор міського об'єднання парків культури і відпочинку:

— Дуже прикро, що так сталося. Але передбачити, що дерево впаде, не завжди можна, тим більше — у вітряну погоду. Майже 70 % дерев у парку ім. Шевченка старі, але не є аварійними. Ми постійно обстежуємо територію і якщо наш фахівець помічає, що дерево справді становить небезпеку, то скликаємо комісію і вирішуємо, чи його ще можна врятувати. Наприклад, два роки тому біля громадської вбиральні ледве не завалилася стара ялина, то її вдалося поставити на місце і вона прижилася. Іноді на небезпечну гілку одягаємо хомут, який її стримує — нині таких дерев у парку є штук п'ять. Насторожити ж мають три ознаки: небезпечний нахил дерева, якщо у нього облетіла кора або навесні раптово облетіло листя. У парку багато старих грабів, яким вже минуло по півстоліття, а максимум таке дерево живе до 80 років. Але ж вони зеленіють і можуть простояти ще не одне десятиліття. І що, тепер зрізати їх усі? Так парк просто лисим буде… В даному випадку, коли постраждали люди, могло статися так, що всередину дерева потрапила вода і почала розпирати його зсередини, а навесні ще й починається активний рух соків — от вам і слабке місце, яке «вистрілило» від різкого пориву вітру. Напередодні ми проводили профілактичне обрізування саме цього дерева, і явних ознак ураження не було. Заглянути ж всередину кожного стовбура неможливо. Тому ми позначимо усі небезпечні дерева табличками з попередженням і приберемо з-під них лавочки, якщо вони там є. Сподіваємося, що в майбутньому це вбереже рівнян від нещасних випадків.
Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також