Доки Русалка у Рівному не впала у воду...

1989 0

Ми у соцмережах:

Леонід Форсюк, головний художник обласного виробничо-художнього комбінату, розробляв екскізи казкових скульптур для гідропарку. Фото — Суспільне

Відомі з дитинства скульптури у Рівненському гідропарку можуть і не «дожити» до наступних поколінь містян. Бо величезні мозаїки досі не мають документів і офіційного господаря. А якщо на балансі у міста їх немає, то й бюджетних грошей на них не виділяють. Зберегти унікальні скульптури просить рівнянка Аліна Хорольська, яка нещодавно звернулася до міської влади з петицією. У відповідь в. о. міського голови Віктор Шакирзян пообіцяв переглянути склад робочої групи, яка мала би займатися цим питанням.

Скульптури біля ставу почали мурувати у 1982 році, автором ескізів став художник Леонід Форсюк. Кажуть, над ними працювали за будь-якої погоди, але так і не встигли вкластися у визначені терміни — до святкування ювілею міста, тому тодішня влада не взяла їх на баланс.

2021 року місцеві ентузіасти Микола Бендюк та Олександр Гребенюк уже намагалися рятувати скульптурний ансамбль. Навіть знайшли спонсора, який міг оплатити їхнє переміщення в інше місце, однак не склалося.

Микола Бендюк, рівненський краєзнавець та реставратор:

— Ці скульптури хиляться і колись точно впадуть. Їх треба врятувати, бо це частина нашої мистецької історії, вони з’явилися до відзначення 700-річчя Рівного. Для початку їх варто перенести далі від води, по інший бік ставу — понад дорогою. Тоді вони б і не закривалися вербами, бо саме дерева своїм корінням псують їх і валять на воду. Для цього ансамбль потрібно облікувати, впорядкувати — цим могло би зайнятися управління культури. Але цього так ніхто й не зробив, коштів на них не виділяється.

Свого часу ми навіть спонсора знайшли, щоб їх перенести — була людина, готова дати на це гроші. Але в управлінні культури сказали, що треба зробити проєктно-кошторисну документацію на ці скульптури, а потім уже вносити в неї зміни, щоб перенести їх на нове місце. Це затягнулося на невизначений термін, досі нічого з того не вийшло… Звісно, нині ситуація докорінно змінилася, бо почалася повномасштабна війна і збирати гроші на скульптури вже стало неактуальним.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також