Доменіка Чекун та родина зі Сварицевичів представлятимуть Україну у Парижі (ВІДЕО)

1819 0

Ми у соцмережах:

Доменіка Чекун та родина зі Сварицевичів представлятимуть Україну у Парижі (ВІДЕО)

24 листопада у паризькому Соборі Святого Володимира Великого відбудеться концерт «Поліфонія - колекція європейської пісенної спадщини, що зникає». У програмі прозвучать унікальні народні поліфонійні пісні, що своїм коріння сягають 15-17 століть, мало відомі світу і є справжнім скарбом на мапі європейської та світової пісенної спадщини.

Зокрема, у Парижі виступить Доменіка Чекун із села Старі Коні Зарічненського району та родинний гурт Чудіновичів із Сварицевичів Дубровицького району, повідомляє прес-служба Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара».

Доменіка Чекун – найвідоміша українська автентична виконавиця. Її манеру співу намагаються вивчити, відтворити, зрозуміти. Вона однаково добре звучить і сольно, і у ансамблі. У 2017 році бабуся Доменіка отримала Премію за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини України.

Гурт зі Сварицевичів зберігає в своєму первісному звучанні одну з найбільш архаїчних традицій – пісенну традицію Полісся. Їй притаманні глибинні тембри і дрібні переливи у піснях, занурення голосу в голос та їх взаємопереплетіння, що створює непересічну самобутність звучання.

Учасником концерту у Парижі також стане фольклорний ансамбль «Божичі» з Києва, який більше 15 років займається дослідженням, відтворенням та реконструкцією традиційної народної музики.

У програмі будуть представлені й зразки сучасної інтерпретації традиційного звучання, що осмислено розвивають народну музику. У міжнародному складі музикантів: Сусанна Карпенко, спів (Київ, Україна), Кирило Бородін, скрипка (Київ, Україна), Володимир Пономарьов, альт (Київ, Україна), Марія Хмельова, духові (Київ, Україна), Міклош Бот, гітара (Будапешт, Угорщина).

Метою проекту «Поліфонія - колекція європейської пісенної спадщини, що зникає» є збереження та представлення світу українського народного багатоголосся. Це науково-дослідний та культурно-мистецький проект міжнародної співпраці України, Франції та Угорщини.

У рамках проекту вже створено відкритий цифровий архів народної музики, відбуваються наукові презентації та мистецькі програми в різних країнах Європи. Куратором проекту від України є Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара». 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також