Допитлива пані розповіла, що знайшла на занедбаному цвинтарі

2445 0

Ми у соцмережах:

Допитлива пані розповіла, що знайшла на занедбаному цвинтарі

Іванка Єрейська з Мізоча побувала у селі Стара Мощаниця І знайшла неймовірну знахідку на старому кладовищі. Зізналась своїм читачам, що їй цікаво досліджувати, знаходити, дізнаватися. Село дуже красиве, історично цікаве, відоме шляхетною родиною Малишевських (на жаль від їхнього маєтку нічого не залишилося), старовинна православна церква, люди привітні.

- Це скоріш всього могильний пам’ятник когось із панів Малишевських, які жили в часи Польщі в селі. Владіслав, Лала, Ірена та Дудек Малишевські, люди про них відкликаються добре, були хорошими і справедливими, давали хороший заробіток селянам, мали велике господарство, жаль з нього залишився тільки частина хліву, все інше знищено. Могила не відомо кого із них, напис повністю знищений. Можливо, хтось знає якісь факти чи історії про панів Малишевських чи інших які жили до 1939-го року в Старій Мощаниці, пишіть в коментарях. Було б цікаво дізнатися більше, повідомила вона у Фейсбуці. -  Знайшла ще декілька цікавих, старих хрестів не підписаних, досить дивно доторкатися до чужої історії. Жаль, але кладовище занедбане, а там не тільки поляки, а і українці поховані!

«На Південь від Мізоча, по обидва боки річки Збитинки було досить велике село Стара Мощаниця. В тому селі був великий маєток, що належав панам Малишевським, Владіслав, Лала, Ірена та Дудек. Біля маєтку був рибний ставок, велика кругла клумба з квітками перед будинком та вулики з бджолами, якими опікувалася Лала Малишевська.
Сім’ю Малишевських охоче відвідувала прогресивна молодь із Мізоча. Бо мали вони дорослих дочку та сина, які красиво танцювали мазурку.»
Із книги «Мізоч безповоротнє прекрасне минуле» Регіни Шабловськоі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також