Дорогі чиновники

1755 0

Ми у соцмережах:

Дорогі чиновники

Утримання чиновників та посадовців для платників податків Рівненщини цього року обійдеться на кілька десятків мільйонів дорожче. Зросла зарплата, подорожчали комунальні послуги. Окрім того, в області з'явилися «зайві» отримувачі бюджетних коштів, звільняти яких поки що ніхто не збирається.

депутати (9) Понад 221 млн. грн. з державного бюджету надійде на обласну та 16 районних державних адміністрацій, в яких працює кілька сотень осіб. На початку 2016 року Кабмін на утримання рівненських чиновників передбачав чи не удвічі меншу суму, щоправда, потім збільшив її до 150 млн. грн., оскільки у травні чиновникам підвищили зарплату. Цього року витрати зростають ще на 70 мільйонів, бо дорожчають на 30% енергоносії і з 1 січня зріс розмір мінімальної заробітної плати. Кількість працівників у держадміністраціях цього року логічно мала б зменшитися, але досі немає відповідних законів. Так, у Радивилівському районі вже пройшли вибори в усіх об'єднаних територіальних громадах, які матимуть свої виконавчі органи та цього року одержать власне фінансування з держбюджету. Фактично РДА та виконкоми ОТГ дублюватимуть функції, як і районна рада — рад об'єднаних громад. — Це перехідний період, але він не може тривати довго, - коментує координатор рівненського Офісу реформ Руслан Сивий. — Якби змусили сільські та міські ради протягом цих кількох місяців остаточно визначитися з об'єднанням, а восени провели вибори, у 2018 році можна було б повністю ліквідовувати РДА та районні ради. Але поки що таких законодавчих ініціатив немає, тому об'єднані громади, РДА та районні ради працюватимуть паралельно. На Радивилівщині у власності районної ради ще лишилося кілька комунальних підприємств та ще є кілька «білих плям» — сіл, які не захотіли об'єднуватися.

Облрада хоче машину

Рівненська обласна рада, яка має більше 40 осіб у виконавчому апараті, у 2017-му отримає 8,3 млн. грн. — на понад мільйон більше, аніж торік. У раді, щоправда, зазначають, що частину з цієї суми мають витратити на купівлю нової копіювальної машини, бо стара нещодавно зламалася — на ній робили по 10 тисяч копій на кожну сесію. Але ці мільйони — сума не остаточна. Як правило, протягом року депутати збільшують фінансування ради. Зокрема, на наступній сесії голосуватимуть за виділення коштів на інформаційні кампанії ради та ОДА у ЗМІ. Окрім того, наразі в облраді є три вакантні місця, на які таки планують взяти працівників.

Міська рада «дбає про імідж»

Утримання Рівненської міської ради та її виконавчого апарату обійдеться рівнянам у 18,8 млн. грн. На заробітну плату для посадовців передбачено 10,6 млн. грн. (працівники апарату отримуватимуть на 10% більше, ніж торік, а міських управлінь — на 30% більше), ще 625 тис. грн. — на оплату комунальних послуг . Решта суми піде на фінансування програм міської влади, серед яких — 705 тис. грн. на «підтримку ЗМІ», тобто розміщення інформаційних матеріалів про роботу ради та міського голови, а також на розробку нового сайту міськради.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також