Дорогі наші прем’єри

5162 0

Ми у соцмережах:

Дорогі наші прем’єри

Розмірковуючи над причинами високого зростання цін, «АіФ» вирішив порахувати, хто в Україні був найбільш і найменш інфляційним прем’єр-міністром.

Тягар очікування Експерти називають безліч причин виникнення нового витка інфляції. По-перше, міг спрацювати багаж минулого року — все-таки починаючи з вересня 2007 р., місячний розмір інфляції не опускався нижче 2%. «Зупинити коня на скаку» дуже складно. Тим більше в зимовий період, коли традиційно дорожчають овочі, картопля, фрукти (до речі, саме ці продукти і подорожчали найбільше за минулий місяць). По-друге, на цінах міг позначитися торішній неврожай. Через посухи в 2007 р. Україна зібрала близько 29 млн. тонн зерна — на 15% менше, ніж у 2006 р. Це могло стати причиною нинішнього подорожчання хліба і м’яса. По-третє, могло вплинути подорожчання газу для України (зі 130 до 179,5 долара). По-четверте, могли спрацювати і інфляційні очікування населення. Тим більше, що і Секретаріат Президента, і опозиціонери ввесь січень одностайно пророчили зростання інфляції. По-п’яте, могло вплинути і те збільшення соціальних виплат, яке уряд Тимошенко провів у грудні. Хоча, як стверджує Нацбанк, зростання соціальних виплат не призведе до підвищення грошової маси в Україні. Навпаки — і грошова маса, і обсяг готівки поза банками скоротилися (на 1,1% і 5,1% відповідно).

Кучма поза конкуренцією Проте Президент України поспішив розкритикувати уряд Тимошенко: «Ситуація, на мій погляд, дуже серйозна. Упевнений, якщо не буде точкової реакції Мінфіну і Національного банку України на те, що відбувається, то наслідки відчує і населення, і бізнес, і національна економіка». При цьому Ющенко не занадто стурбований тим, що його панічні заяви згодом можуть ще більше підстьобнути ціни. Секретаріат Президента, у свою чергу, зауважив, що нинішній січневий показник інфляції — найбільший за останні роки. На жаль, проаналізувавши статистику, можна зробити висновок, що Секретаріат неправий. Адже найбільш інфляційний січень в Україні протягом останнього десятиріччя був не за Тимошенко, а за часів прем’єрства Ющенка. Саме в січні 2000 р. тоді прем’єр-міністр Віктор Ющенко привів країну до інфляції 4,6%. У цілому нині, як показали підрахунки «АіФ», найбільш інфляційним прем’єром, протягом останніх десяти років, був саме чинний Президент Віктор Ющенко. За нього інфляція щомісяця становила в середньому 1,9%. За цим показником він обігнав не тільки своїх основних теперішніх політичних супротивників Ю. Тимошенко (0,7%) і В. Януковича (1,4 і 0,9%), але й прем’єрів-попередників — В. Пустовойтенка та П. Лазаренка. А ось найбільш інфляційним прем’єром загалом в історії незалежної України був попередній Президент України Леонід Кучма. За нього щомісячна швидкість цін становила 38% на місяць (під час підрахунку місяць до місяця). Причому ця цифра не показує всього масштабу трагедії, яка відбувалася у ті роки. Адже щораз відсоток брався від вже збільшених у попередньому місяці цін (кумулятивний ефект) і тому за 1993 р., більшість якого пройшла «під знаком Кучми», в України була інфляція 10256% на рік (грудень до грудня) — абсолютний світовий рекорд за цей період. Натомість найбільш неінфляційним прем’єром можна вважати Анатолія Кінаха: за нього ціни не зростали, а навпаки — падали. З середньою швидкістю 0,1% на місяць. Від нього з відривом відстають два помаранчевих прем’єри — Юрій Єхануров і Юлія Тимошенко.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також