Дороги не ремонтують, бо чиновники довго думали

2178 0

Ми у соцмережах:

Дороги не ремонтують, бо чиновники довго думали

Четверта з кінця Рівненська область в Україні за темпами використання грошей, виділених з держбюджету на ремонт доріг місцевого значення. Із 281 млн. грн., хоч надворі вже липень, витрачено тільки 11%. Бо більше — не можуть.

Гірші результати, аніж у Рівненської області, за даними Кабміну, тільки у Черкаської, Херсонської та Миколаївської областей. Понад 3 тис. кілометрів місцевих доріг на Рівненщині з цього року — у підпорядкуванні Рівненської ОДА, а не Служби автомобільних доріг. Дрібні ремонти шляхів розпочато, а ось замінювати асфальт на найбільш аварійних ділянках ще не бралися, бо досі не проведено тендери.

— Сорок тендерів з близько ста ми вже оголосили, результати будуть за тиждень-два, — коментує директор обласного департаменту будівництва Ярослав Мазярчук. — Проте є ще дороги, на які нам з районів навіть проектно-кошторисну документацію не надіслали. Маємо такий показник використання коштів, бо стартували запізно. Коли передавали дороги, довго не могли визначитися, яке управління ОДА їх отримає у підпорядкування. Логічно було б, якби це було управління інфраструктури, але в результаті «втулили» нам. А у нас ще, окрім цього, проекти ДФРР, Світового банку — тендерний комітет заледве справляється. Проте, думаю, ми витягнемо і зробимо все заплановане.

50 млн. гривень з 281 млн. виділеного має бути витрачено на експлуатаційне утримання та дрібний ремонт. Решта — на поточний середній та капітальний ремонти ділянок на десятках місцевих доріг у різних районах.

Попри те, що обласні депутати на Рівненщині лобіювали, щоб кошти з держбюджету були розподілені районами рівномірно, деякі отримали суттєву перевагу. До прикладу, Рівненський район одержав 20,2 млн. грн., Сарненський — 23,9 млн. грн., Дубенський — 22,2 млн. грн. Натомість Рокитнівський — 6,3 млн. грн., Демидівський — 6,1 млн. грн., Корецький — 9,9 млн. грн. Ярослав Мазярчук запевняє, що розподіл чесний — залежно від протяжності доріг у районі.

Суми, передбачені на різні ділянки, коливаються від кількох сотень тисяч до кількох мільйонів гривень, залежно від протяжності та складності ремонту. Найбільше витратять на поточний середній ремонт таких доріг: 9,6 млн. грн. — на 5,4 км від Вітковичів до Хотина Березнівського району, 8 млн. грн. — на 6,7 км від Володимирця до Антонівки, стільки ж — на 7,9 км біля Бору Зарічненського району, 10,3 млн. грн. — на 4 км від Здолбунова до Глинська, 7,9 млн. грн. — на 2 км від Мар’янівки до Рокитного, 12,5 млн. грн. — на 4,3 км від Яринівки до Тутовичів Сарненського району.

Щодо капітального ремонту, то 8 млн. грн. передбачили на заміну трьох кілометрів від села Мартинівка до села Грушвиця Рівненського району, 4 млн. грн. — на трохи більше кілометра від села Майкова до Жаврова Гощанського району, 5 млн. грн. — на 1,6 км від Молодіжного до Княгининого та 4,2 млн. грн. — на 1,2 км у селі Майдані Дубенського району.

Знайти увесь перелік місцевих доріг, на ремонт яких дали кошти цього року, можна на сайті «РВ».

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також