«Дорогобузька Богородиця»: відомий краєзнавець з Рівненщини нагадав про унікальну ікону

1297 0

Ми у соцмережах:

фото - Микола Бендюк

- Дорогобузька Богородиця друга в Україні за давністю ікона, перша це Холмська Богородиця (знаходиться в Луцьку), в "Музеї волинської ікони". Третя це родова ікона князів Острозьких що знаходиться в Межиріцькому монастирі (біля Острога), - пояснює Микола Бендюк.

Історик, реставратор та колекціонер Микола Бендюк розповів на своїй сторінці у фейсбуці про те неповторне, що можна побачити саме на Рівненщині:

 - Відреставрував і сьогодні віддав до церкви села Дорогобуж дуже гарний список з чудотворної ікони "Дорогобузька Богородиця", яка датується ще кінцем 13 століття.

В четвер 10 серпня - свято пошанування цього образу в храмі, який збудував ще князь Василь Костянтин Острозький на фудаментах церкви давньоруського часу. Унікальна церква! Унікальна ікона! Навіть двері в церкву унікальні, бо лишилися ще від князя Острозького. Засновник Острозької академії їх точно відкривав.
 
Мабуть, в Україні це єдині двері (які відкривав князь) до яких може зараз торкнутися кожен. І це все в селі Дорогобуж - це 12 кілометрів від Рівного.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також