Дощить на Рівненщині через Ізольду

1505 0

Ми у соцмережах:

Фото Mykyta Ant

Рівняни, особливо ті, хто має дачі та будинки в селах, тішилися ранньою теплою весною. Ще на початку квітня почали засаджувати городи. Однак сподівання на хороший врожай спочатку затьмарила посуха, а потім похолодання і рясний затяжний дощ. Прохолодним та мокрим виявився й перший день літа. Хоч кліматологи прогнозують, що дощова погода ще протримається кілька днів, але після дощу настане тепло.

Богдан Масовець, директор Рівненського обласного центру з гідрометеорології:

Посуха на Рівненщині спостерігалася до середини квітня. Вона була зумовлена тим, що в області зима була майже безсніжна. Тобто земля не зволожилася за рахунок танення снігу. Як результат — сухий верхній шар ґрунту та зменшення рівня води у річках. Це припинилося наприкінці квітня та у травні, коли почали випадати перші опади.

Щодо затяжних дощів та гроз, то вони зумовлені циклонами з Атлантики. Циклон, який дійшов до нашої області, має назву Ізольда. Зазначу, що ці опади не були глобальними. Великі дощі, які накрили всю область, почалися наприкінці травня.

Богдан Масовець, директор Рівненського обласного центру з гідрометеорології

Опади ще спостерігатимуться до 6 червня у вигляді помірних короткочасних дощів. Іншими словами, дощитиме не на всій території області, а місцями у певних районах. Температура протягом тижня вдень буде до +22 градусів, а уже з неділі, 7 червня, денна температура почне поступово підвищуватися до +25 градусів. На зміну дощу прийде літнє потепління.

Та все ж у червні ще буде два-три заходи холоду, і через це спостерігатиметься коливання температур. Але уже в липні повітря прогріється вище +25 градусів. Прогнозую, що наприкінці липня та у серпні буде найбільша спека — +31,+32 градуси. Рекомендую йти у відпустку саме у цей період.

Народні кліматологи поширювали інформацію, що це літо буде неймовірно спекотним. Проте хочу попросити рівнян менше довіряти народним прикметам, а більше фахівцям. Адже через глобальне потепління відбувається зміна клімату. Ті повір’я, які були у минулому, вже не актуальні. Колись на Рівненщині не приживалися теплолюбні культури, які висаджували на півдні України — соя, соняшник та інші. Зараз у нас вони приживаються, ще й ґрунт достатньо зволожений, що дає на 30% більше врожаю. Тепер у нас клімат більш схожий на грецький, з теплими зимами та коливанням температур. Тому на Рівненщині у 2020 році варто очікувати й мінливе літо. Червень та початок липня будуть з опадами, а більш сухим — кінець липня та серпень.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також