Дощова погода знизила врожайність на Рівненщині

933 0

Ми у соцмережах:

Дощова погода знизила врожайність на Рівненщині

Через літні дощі та засуху врожай зернових 2020-го року на Рівненщині зменшився на 7%. А через несприятливу погоду є затримка збору пізніх врожаїв.

 На Рівненщині тривають роботи по збору врожаю пізніх сільськогосподарських культур. В цьому році затримка сталася через осінні дощі, які підвищили вологість зернового врожаю, – розповіла Суспільному директорка департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько. Вона каже, що в основному це стосується кукурудзи.

"Дощі якості врожаю не нашкодили, а лише темпам збору. Тому що, як виростили кукурудзу на зерно, сою та соняшник, то треба було збирати при певній відносній вологості. А як пішли дощі, то вони дещо стримали збирання", – каже Надія Переходько.

Вона додала, що зазвичай аграрії намагаються зібрати врожай до 15-го листопада, але в один з минулих років кукурудзу збирали навіть в грудні.

"На цінову ситуацію запізнення зборів не повпливає. На неї уже сьогодні впливає суттєве зменшення урожайності на півдні, в центрі України. Саме впливає на ціну те, скільки зібрано валового збору. Тобто, попит і пропозиція завжди формують ціну", – розповіла посадовиця Суспільному.

Не вплине на ринкову ціну й загальне зменшення врожаю зернових як у області, так і по Україні, – вважає спеціалістка. Пояснює, що у державі відбувається зменшення валової рослинницької продукції на 10-12%, а у Рівненській області – на 7%. Тим не менше, вона вважає таке зниження несуттєвим, а щорічний урожай – стабільним.

"У нас по області не відбувається змін суттєвих у структурі посівних площ, тому що за однією культурою у сівозмінних сіють іншу культуру. Навпаки, відбулося збільшення посівних площ у поточному році на 28 тисяч гектарів. Але саме на них відбулося збільшення саме технічних культур, які мають найбільший рівень рентабельності – сої, соняшника, ріпаку, цукрового буряка", – повідомила директорка.

Запланованої дати завершення збору урожаю немає. Разом з тим розпочалися роботи з підготовки площ посіву на 2021-й рік та засів озимини. Агровиробники провели посів озимини на 130,9 тисячах гектарів, з яких 106,7 тисяч – під озиму пшеницю та тритикале, 4,5 тисяч озимого ячменю та 19,7 тисяч гектарів жита.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також