Дозиметр пасажира показав перевищення рівня радіації у вагоні

1289 0

Ми у соцмережах:

Дозиметр пасажира показав перевищення рівня радіації у вагоні

Пасажир, який мав із собою побутовий дозиметр-радіометр, зафіксував перевищення норми радіаційного фону у поїзді. На чоловіка склали акт про порушення дисципліни та висадили з поїзда.

Перевищення норми у вагоні зафіксував харків'янин Андрій Погорлюк, який 9 лютого їхав з Києва до Харкова. За його словами, його прилад спрацював у п'ятому вагоні:

- У мене у сумці завжди у сплячому режимі лежить датчик радіаційного фону гамма-випромінювання "Терра-П", але він так налаштований, що після перевищення норми він вмикається автоматично. Норма — до 0,3 мікрозиверта за годину. Прилад показував до 10 мікрозивертів за годину, це у 32 рази більше від максимально допустимої дози.

За словами чоловіка, такий показник він зафіксував в одному вагоні, в інших перевищення не було. Пасажир звернувся до стюардів, але ті, за його словами, не реагували на скарги. Коли чоловік викликав поліцію та рятувальників, стюарди викликали правоохоронців. Служби приїхали на першу зупинку поїзда у Миргороді. Цей час Андрій продовжував вимірювати радіаційний фон і зафіксував, що показники знизилися.

- Поки я їхав, міряв. На початку шляху — в районі 10, до кінця у мене на датчику впало до 0,8 мікрозіверта. МНСники прийшли з приладом, який назвали сертифікованим, і він показав 0,27. Але норма у Миргороді — 0,11 мікрозіверта, у сусідніх вагонах було 0,12. А тут все одно 0,27 мікрозіверта, тобто все одно природний фон перевищений вдвічі. Він не вище граничного, але 0,2 це вже багато, — каже Андрій.

Стюард склав акт, в якому написав про порушення дисципліни з боку пасажира. Чоловіка висадили з поїзда, і йому довелося діставатися додому на таксі. Андрій Погорлюк планує звертатися до суду — вважає незаконними дії залізничників:

- Вважаю, що у поїзді щось перевозилося. Напишу в СБУ заяву про те, щоб розібралися. І писатиму скарги, юрист готує судовий позов до "Укрзалізниці" на незаконну висадку, що стюарди не вжили ніяких заходів щодо мого повідомлення про можливу проблему, — сказав Андрій.

Директор "Української залізничної швидкісної компанії" АТ "Українська залізниця" Андрій Уманець сказав Суспільному, що контрольні заміри радіаційного фону по станції порушень не виявили. Поїзд прибув на кінцеву станцію із затримкою у 34 хвилини.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також