Дозвіл на забудову в гідропарку: депутатів беруть шантажем

3600 0

Ми у соцмережах:

Дозвіл на забудову в гідропарку: депутатів беруть шантажем

Безнадійною виглядала боротьба вкладників трьох житлових комплексів у Рівному, які мали необережність купити квартири у компанії «DBN». Кілька сотень сімей придбали квартири у новобудовах «Шоколад», «Флагман» та «Erste Haus», проте будинки досі не завершено. Спочатку забудовник заявляв про свої фінансові труднощі, а потім узагалі відмовився щось пояснювати. Однак нещодавно з’явився інвестор, який зголосився добудувати рівнянам їхні квартири. Але за це йому потрібна послуга від міської ради — дозволити велике багатоповерхове будівництво в районі гідропарку, яке до цього було неможливим.

Андрій Кузьмич, голова тимчасової депутатської комісії, яка напрацьовувала варіанти як допомогти ошуканим вкладникам:

— З попереднім забудовником не можна було ні про що домовитися. Скажу відверто: п’ять місяців наших звернень до різних правоохоронних органів ні до чого не привели. Пізніше з’явився потенційний інвестор — група «Смарт». Вони готові добудувати три житлових комплекси та віддати квартири попереднім вкладникам, а це близько 300 сімей. Вони готові зробити це без будь-якої додаткової оплати. Хоч мінусовий баланс по трьох об’єктах складає 22 мільйони. Це вони зроблять за умови того, якщо міська рада дозволить розробити детальний план забудови території у районі вулиці Ботанічної.

Цікавість у тому, що компанія має там землю, але вона, відповідно до генерального плану, знаходиться у зоні «Р-2». Іншими словами, зараз там можна будувати лише двоповерхові будинки, а після розроблення ДПТ можна буде зводити п’ятиповерхові. Наша комісія уже завершила усі напрацювання. Однак рішення тепер за депутатами.

Олександр Гусарук, забудовник:

— Зараз вивчається ситуація як добудувати три житлових комплекси та допомогти людям, які на даний момент є ошуканими. Головне — знайти фінансовий ресурс. Нечесно буде стягувати з вкладників ще якусь додаткову плату. Плануємо забезпечити їх квартирами на тих умовах, на яких вони укладали договори з попереднім забудовником.

Якщо говорити про складність ситуації, то одна із секцій «Шоколаду» взагалі не зведена — там є лише вдавлені у землю палі. Ще одна секція 11-поверхового будинку побудована лише до шостого поверху. Комплекс «Флагман» побудований до другого поверху, однак його потрібно зносити, адже будівництво має певні відхилення. По суті, ці два об’єкти перебувають на рівні нульового циклу, тобто фундаменту. Будинок «Erste Haus» зараз має чотири та шість поверхів — але він без документів.

Зараз триває процес легалізації: отримуємо вихідні дані, проектування та проходимо експертизи. Прогнозую, що вся ця робота з документами та будівництвом займе півтора року. Якщо депутати міської ради підуть нам назустріч, то проект на вулиці Ботанічній буде виходом із ситуації. Там у нас є земля у приватній власності. Після розробки ДПТ у планах — зведення різноповерхової забудови. Висотність кварталу забудови буде 5, 6 та 7 поверхів. Новий житловий комплекс буде із усією інфраструктурою, щоб там було комфортно жити.

Святослав Стельмащук, міський депутат, член земельної комісії:

— На вулиці Ботанічній є кілька земельних ділянок, які перебувають у приватній власності. Разом — це орієнтовно 3,5 га. На цих ділянках уже почали будувати передню лінію котеджів. Попри невідповідність генеральному плану міста та цільовому призначенню земельних ділянок, містобудівні умови та обмеження на будівництво кварталу малоповерхової забудови були видані Рівненською міською радою в 2013 році.

Перед сесією міської ради Рівного, на якій і буде вирішуватися доля майбутньої забудови в районі гідропарку, проведуть засідання у форматі депутатського дня, під час якого забудовник презентує майбутні плани забудови.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також