Драганчук не скличе позачергову сесію. Бо депутати - не ідентифіковані

2346 0

Ми у соцмережах:

Драганчук не скличе позачергову сесію. Бо депутати -  не ідентифіковані

На цю п’ятницю, 2 лютого, депутати нової більшості Рівненської облради вимагали скликати позачергову сесію. Щоб звільнити голову Миколу Драганчука і призначити нового. Пан Драганчук у середу, 31 січня, мав останній шанс підписати розпорядження, щоб виконати бажання депутатів. Але цього не зробив. Натомість, підготував їм відповідь з відмовою, вказуючи на три помилки.

Фактично Микола Драганчук продовжив час перебування на посаді, проте додав ще одну формальну причину для опонентів висловлювати «невдоволення» його роботою.

Микола Драганчук переконує, що робить новій більшості послугу – унеможливлює майбутні судові позови:

- Сьогодні до кінця дня автори звернення отримають відповідь з відмовою у скликанні позачергової сесії. Перший заступник підписати розпорядження не зможе, оскільки я, як голова, на вимогу депутатів все-таки відреагував. Є три суттєві зауваження до форми та змісту пропозиції, поданої депутатами щодо скликання позачергової сесії. По-перше, звернення було на офіційному бланку Рівненської обласної ради. А відповідно до інструкції з діловодства, підписи на таких бланках має право ставити тільки керівництво облради. Першими підписантами були Михайло Кириллов та Володимир Ковальчук. Можливо, у них збереглися бланки з того часу, як вони були головами. Але пишучи звернення, вони мали дотримуватися норм діловодства і використовувати або чистий аркуш паперу, або бланк депутата облради.

Окрім того, люди, які ставили підписи, не ідентифікували себе. Ніде не зазначено, що вони є депутатами обласної ради. А правило єдине для всіх: якщо фізична особа не вказує свого статусу, то вона вважається просто громадянином України. А громадяни України, за чинним законодавством, вимагати скликати позачергову сесію обласної ради не мають права.

По-третє, текст звернення – якась абракадабра. Зрозуміти, що вимагають підписанти, практично неможливо. «Просимо вас з ціллю прийняття законного та обґрунтованого рішення..». Можна подумати, що ми раніше законних рішень не ухвалювали. Окрім того, не вказано чіткої дати: «2 лютого, але не раніше 24 січня». Підписанти також не додали порядок денний позачергової сесії.

Враховуючи, що ми вже маємо досвід оскаржень рішень обласної ради, я, зважаючи на допущені правові колізії, дав доручення апарату облради підготувати відповідну відповідь депутатам. Отримавши її, депутати навіть до кінця можуть подати вже у законному порядку оформлене звернення (їм доведеться заново збирати підписи – Ред.). І підпишу розпорядження у той же день, коли буде подано їхнє звернення. Нині принесуть – сесія буле 12 лютого. Завтра – тоді 13-го лютого і т.д. Якщо депутати не згодні будуть з відмовою, можуть подати до суду.

Депутати Олександр Данильчук та Володимир Ковальчук

«Батьківщина», до якої належить Микола Драганчук, на останньому засіданні фракції вирішила будь-що відтягти позачергове засідання на якнайдовший час. За цей період, можливо, їй вдасться вмовити кількох депутатів з коаліції не голосувати за звільнення п.Драганчука.

Бо хоч «за» і для відставки Драганчука, і для обрання наступним головою Олександра Данильчука вистачає, підрахунки показують, що доведеться голосувати «в притик». Більш-менш впевненість нова більшість має тільки у 34-35 депутатах (потрібно 33 голоси). Позиція «Свободи» та «УКРОПу» в облраді поки не визначена. Ще минулого тижня навіть були сумніви щодо голосування Віталія Чугуннікова та Юрія Благодира, між іншим голови та заступника голови фракції БПП.

Проте у коментарі «РВ» пан Чугунніков зазначив, що голосуватиме, як всі.

Володимир Валявка та Микола Кучерук

- Однозначно підтримаю рішення фракції, - зазначив п.Чугунніков. – А далі будемо дивитися, як реагуватиме зал на сесії. Хоча не думаю, що будуть якісь сутички. Ми вже не вперше це проходили. Для мене головне – щоб рада працювала, бо є багато важливих питань, які потребують вирішення. Нема роботи однієї більшості – треба формувати іншу.

Додамо, що цілком ймовірно, нова більшість знайде юридичні шляхи, щоб розпорядження про позачергове засідання підписав перший заступник Олександр Корнійчук. Але якщо він цього не зробить завтра, щоб сесію можна було скликати на суботу, найближчі два тижні депутати все одно не зберуться. Бо частини з тих, хто мав би голосувати, не буде в області.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також