Дяк просить два гектари під город у Рівному: у списку прохачів землі— ще кілька десятків

2956 0

Ми у соцмережах:

Володимир Дяк, заступник міського голови — лиш однофамілець прохача землі

У порядку денному сесії Рівненської міської ради, яка відбудеться 11 лютого, — аж 250 питань. Більшість з них — земельні. Хтось просить землю в оренду, хтось — у власність під виробничим цехом, інші — під город чи садок. Право на це мають усі відповідно до Земельного кодексу, тож розгляд таких питань депутатами звичний. Але коли в межах міста просять аж два гектари для ведення особистого сільського господарства, то це не може не викликати підозр.

Прохач — Дяк Богдан Володимирович. Ми поцікавилися в заступника міського голови Рівного, колишнього прокурора Володимира Дяка, чи це, бува, не його родич. Проте чиновник від коментарів чомусь відмовився. Пізніше він заявив, що прохач землі — його «випадковий однофамілець».

Галина Кульчинська, депутатка міської ради Рівного:

— У нас великі черги на землю хлопців, які воювали на фронті, і ми їм відмовляємо. Я розумію, коли людина просить у власність землю, на якій у неї збудовані складські чи виробничі приміщення — це нормально. А тут людина просить цілих два гектари в межах міста. Ми в центрі Рівного будемо садити картоплю? Чи, можливо, потім цільове призначення землі буде змінено? 250 питань винесли на сесію! Хочуть «під шумок» протягнути і це? Щоб проголосували, не звернувши уваги?

Сергій Таргоній, начальник міського управління земельних відносин:

— Це не є ділянка біля приватного будинку, вона розташована в районі Тинного. Людина, яка звернулася з таким проханням, офіційно не має відношення до цієї ділянки. Профільна депутатська комісія не рекомендує приймати рішення про виділення цій людині землі. Але депутати зобов’язані його розглянути, як і ряд інших.

Мар’ян Года, голова земельної комісії:

— Звісно, ми на комісії не погодили це питання. Землі у місті й так немає, а тут ще й два гектари. Під що? Під капусту? Дивні люди можуть такі заяви писати. Звичайно, відповідно до Земельного кодексу, кожен громадянин може претендувати на 2 гектари для ведення сільського господарства, 12 соток для садівництва та 10 соток для будівництва. Проте якщо хоча б кожен сотий житель Рівного захоче цим правом скористатися, то нам всієї Рівненщини не вистачить поділити.

Депутат Рівненської міської ради Святослав Стельмащук пояснив виданню «Четверта влада», що ділянка, на яку претендує Богдан Дяк, входить до земель «Плодорозсадника» біля аеропорту:

Всі землі «Плодорозсадника» розпайовані, і на них видано сертифікати. Колись приходили люди на прийом, і я бачив схему розпаювання. Також дізнавався про це в управлінні земельних відносин. А не світиться на кадастровій карті, тому що не переоформили сертифікат на державний акт, під час чого присвоюється кадастровий номер.

Згідно із Земельним кодексом, щоб отримати ділянку, людина має написати заяву і додати графічний матеріал з бажаним місцем розташування. Щодо цієї ділянки, то просто хтось сфотографував кадастрову карту, обвів і подав у міську раду. І управління земельних відносин не вправі відмовити, вони мають винести це на розгляд депутатів. Раніше вимагалась довідка про облік землі. Чи земля в запасі, чи в користуванні, і тоді це виносилось на сесію. На сьогодні, за законом, ця довідка не потрібна. Людина просто поверх паю намалювала собі цю ділянку.

До слова, ще одна громадянка просить досить велику ділянку в межах Рівного для ведення селянського господарства — Олена Власюк.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також