Є привід: 4 серпня - день народження напою «для аристократів і дегенератів»

1798 0

Ми у соцмережах:

Є привід: 4 серпня - день народження напою «для аристократів і дегенератів»

4 серпня 1668 року монах-бенедиктинець Дом П'єр Періньон представив чудовий напій: сріблясті бульбашки з тихим шелестом піднімалися з дна келиха, прозора піна іскрилася, наче жива. Це ігристе вино стало прабатьком сучасного шампанського, дата - днем народження цього напою, а ім'я Періньон - згодом маркою французького шампанського преміум-класу.

 Як свідчать історичні джерела, 4 серпня 1668 року Дом П'єр Періньон, монах-бенедиктинець, винайшов шампанське.
Ігристі вина існували і раніше, але саме Періньону приписується величезний внесок у технологію виробництва білого вина з винограду. Він розробив принципи, за якими виготовляють шампанське і сьогодні. Кажуть, коли він вперше дегустував нове ігристе вино, то вигукнув: «Швидше сюди, я п'ю зірки!».

До речі, П'єр Періньон також запропонував замість звичайної в той час пробки коркову, яка використовується донині.

Сьогодні «Дом Періньон» - одна з найзнаменитіших марок французького шампанського.

Взагалі ж із шампанським завжди вистачало проблем. Пляшки з ігристим вином вибухали, з них вилітали корки. Ситуація змінилася, коли пляшки для шампанського почали робити з товстого скла, що витримує тиск в 6 атмосфер, і закривати їх спеціальними корками у вигляді гриба, а саме вино робити з певних сортів винограду і витримувати при постійній температурі й вологості.

 Збирають виноград для шампанського завжди вручну, і для класичного шампанського це виноград тільки трьох сортів: Шардоне, Піно Нуар і Піно Меньє.

Шампанське буває сухе, напівсухе, напівсолодке і солодке.

 Молодим шампанське вважається до 3 років. Таке вино має смак свіжих фруктів і свіжий квітковий аромат.
Від 3 до 5 років шампанське зріле, зі смаком сухофруктів, спецій і кондитерських виробів. А після п'яти років шампанське набуває аромату цукатів, меду і незначної аристократичної гірчинки.

Це вино - символ розкоші, свята, торжества. Шампанське п'ють на весіллях, днях народження, ним «хрестять» нові кораблі, розбиваючи об обшивку пляшку з шампанським, шампанським поливають все навколо переможці Формули-1 та інших змагань.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також