Єфтеній — на посаді, бо вивіску ще не змінили

5050 2

Ми у соцмережах:

В’ячеслав Єфтеній

В’ячеслав Єфтеній очолює Рівненське управління Департаменту захисту економіки Нацполіції України. Цього полковника називають навіть впливовішим за начальників обласного управління Нацполіції. Саме управління захисту економіки часто критикували. Звинувачували у роботі «на замовлення»: утисках бізнесу задля сторонніх інтересів. Чутки підсилювало і те, що УЗЕ має немало нерозкритих справ: працівники управління відкривали провадження, приходили на фірми з обшуками, проте до суду справи так і не потрапляли.

Другого вересня Кабмін ухвалив ліквідувати Департамент захисту економіки. Прем’єр-міністр Олексій Гончарук так прокоментував це рішення:

— Поліція більше не має права просто так втручатися у діяльність бізнесу. Ми ліквідували підрозділ, який займався розкриттям економічних злочинів, бо ця одіозна структура не захищала бізнес, а систематично заважала йому працювати. Найчастіше через суд отримували ухвалу на проведення слідчих дій і починали обшук: витягували з офісу комп’ютери, бухгалтерію, а з каси — гроші, документи. Через це паралізували роботу підприємств, а потім вимагали у бізнесу «викуп».

Після ліквідації департаменту перерозподілимо потрібні функції на інші структурні підрозділи Національної поліції України. Найближчим часом ми очікуємо, що парламент підтримає проект рішення про створення нового органу, який буде опікуватись питаннями економічних злочинів. Ліквідація департаменту не завершиться простою зміною вивісок, а буде використана для реформування підрозділів Нацполіції. Якщо в системі є чесні та професійні люди, які доведуть, що не брали хабарі і готові працювати для держави, вони матимуть таку можливість.

Попри офіційну заяву про ліквідацію Департаменту захисту економіки, офіційного рішення Кабміну на урядовому сайті поки немає. Тож В’ячеслав Єфтеній заяву уряду коментує так:

— Не володію ніякою інформацією про те, як відбуватиметься процес ліквідації. Вже коли буде офіційно опубліковано рішення, стане зрозуміло, як саме розформовуватимуть департамент та управління в областях. І я, і мої працівники — офіцери, люди системи, тому виконуватимемо наказ. Провадження, які ми відкрили, не закриють — розслідування продовжать інші підрозділи. Можливо, слідство.

Серед останніх гучних справ управління захисту економіки на Рівненщині — затримання разом із ДБР рівненських фіскалів, звинувачених у хабарництві, також УЗЕ відкрило кримінальне провадження на Службу автомобільних доріг, звинувачуючи ту у змові з підрядниками та завищенні вартості дорожніх робіт. А ще управління раніше проводило обшуки на фірмах, які найчастіше вигравали тендери з будівництва на Рівненщині, проте до суду справи поки не було подано.

Додамо, що В’ячеслав Єфтеній свого часу керував УБОЗом на Волині, потім — управлінням захисту економіки на Рівненщині. Правоохоронцю вдалося уникнути переатестації, яку у 2016 році проводили для всіх поліцейських, — він просто не з’явився на засідання переатестаційної комісії, а коли та ухвалила негативне рішення, оскаржив його у суді. Опісля «реформування» міліції у поліцію пан Єфтеній залишився на посаді начальника рівненського управління захисту економіки. Торік зарплата пана Єфтенія склала 202,1 тис. грн. Його дружина-підприємниця заробила 791 тис. грн. Родина офіційно володіє невеликою квартирою у Прилуцькому Ківерцівського району на Волині, 15-річним ВАЗ-2107, а також декларує 1 млн грн готівки та 11,5 тис. дол. Раніше пан Єфтеній вказував, що користується BMW X5 2010 року випуску, проте останніх два роки авто у декларацію не вносить.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також