Єгипет: аварія літака — удар по економіці

1444 0

Ми у соцмережах:

Єгипет: аварія літака — удар по економіці

Туристична галузь Єгипту, що ледве оговталась від наслідків революції 2011 року та подальшої нестабільності, розраховувала цьогоріч на невелике зростання. Катастрофа російського лайнера в небі над Синаєм поставила на цих надіях хрест, — пише «ВВС Україна».

Ще у вересні міністр туризму Єгипту Хішам Заазуа говорив про позитивні тенденції, що почали намічатися: з січня по серпень приплив туристів до країни становив 6,6 мільйона, збільшившись на 300 тис. порівняно з аналогічним періодом 2014 року. «Я не можу сказати, що загальний клімат (в галузі. — Ред.) позитивний, але цифри свідчать про деяке поліпшення», — зазначав він в інтерв'ю агентству Reuters. Навіть на тлі обнадійливої статистики міністр намагався бути гранично обережним в оцінках, і у нього були на це підстави. Після повалення в 2013 році президента-ісламіста Мухаммеда Мурсі, активність радикалів у країні різко зросла. 2014 року в результаті підриву туристичного автобуса на Синаї загинули двоє корейців та єгиптянин. У червні цього року три смертники з вибухівкою намагалися прорватися до популярного серед туристів Карнакського храму неподалік від Луксора — тоді поліція зуміла відбити атаку. Пізніше в червні смертник на машині протаранив автомобіль генерального прокурора країни в Каїрі, в результаті чого той загинув. У вересні єгипетська авіація помилково атакувала групу мексиканських туристів у пустельній місцевості, що зупинилися перекусити на узбіччі дороги: жертвами авіанальоту стали десять осіб.

Нове нещастя

Результатом загальної нестабільності в країні, а також все більшої активності синайських бойовиків, які присягнули на вірність «Ісламській державі», стало значне скорочення потоку іноземних туристів. Якщо 2010 року Єгипет відвідали 14,7 мільйона іноземних гостей, то в минулому році їхнє число скоротилося до 9,9 мільйона. Доходи від туризму до єгипетської економіки зменшилися з 18,6 млрд. доларів в 2010 році до 14,5 млрд. доларів в 2014 (обидві цифри пораховані за нинішнім курсом; дані Всесвітньої ради з туризму і подорожей). У листопаді влада Єгипту мала намір запустити міжнародну рекламну кампанію своїх курортів. Катастрофа російського А321, що трапилась саме напередодні її початку, не тільки позбавила намічену піар-акцію сенсу, але й остаточно перекреслила той обережний оптимізм, який відомство міністра Заазуа мало відносно підсумкових показників поточного року. «Останні події мають катастрофічні наслідки для індустрії туризму в Єгипті», — констатує в інтерв'ю ВВС старший аналітик з туризму лондонської агенції Euromonitor International Надія Попова. Ще більш катастрофічними ці наслідки здаються в світлі того, що спочатку Британія, а в п'ятницю і Росія призупинили польоти до Єгипту через повідомлення про можливу причетність «Ісламської держави» до катастрофи літака. Саме ці дві країни дають Єгипту найбільші потоки туристів. За даними Euromonitor International, торік Єгипет відвідали 2,8 мільйона росіян і 1,01 мільйона британців (йдеться про всі поїздки, а не лише з туристичною метою). За деякими повідомленнями, в 2013 році кожен п'ятий турист в Єгипті був з Росії.

Египет

Єгипетські офіційні особи намагаються знизити градус напруги навколо трагедії та її наслідків для туристичної галузі. Посол республіки в Росії Мухаммед Бадрі заявив, що очікує поступового відновлення попиту на відпочинок в країні. «Наслідки помітні, коли це стосується питання анулювання турів. Це невеликий відсоток, але, тим не менше, я очікую, що протягом наступного тижня або декількох тижнів російські туристи знову отримають впевненість. Єгипет — це кращий напрямок, вигідний, знайомий росіянам», — сказав він в інтерв'ю Інтерфаксу, опублікованому в четвер.

Валютний струмок

Головна проблема полягає в тому, що занепад туристичної галузі неминуче призведе до тяжких наслідків для єгипетської економіки в цілому. Якщо брати не прямий внесок індустрії у ВВП країни, а кумулятивний, в якому рахують вартість продукту пов'язаних з туристичною галуззю виробництв (легка і харчова промисловість, оренда, приватні та державні інвестиції в туризм тощо), то навіть в 2014 році, далекому від рекордів передкризового 2010, ця цифра становила 12,8%. До 70% іноземної валюти приходить в країну з двох джерел: плата за користування Суецьким каналом і туризм. Минулого року в секторі було зайнято 2,9 мільйона єгиптян, тобто 11,6% економічно активного населення. Різке скорочення турпотоку завдасть чергового удару по економіці країни, яка ніяк не може вийти з затяжного піке, що розпочалось після січневої революції 2011 року.

Египет

Єгипет продовжує стикатися з хронічними проблемами у валютно-фінансовій сфері: дефіцит зовнішньої торгівлі досяг в 2014 році 15% ВВП, золотовалютні резерви скоротилися приблизно в два рази до 16,7 млрд. доларів, дефіцит державного бюджету становив торік 12,8% ВВП, інфляція розігналася до 10,1%.

Потенціал відновлення

Іншим боком правди є те, що, незважаючи на всі труднощі, туристичний сектор Єгипту має властивість швидко відновлюватися після шоків. У 1997 році ісламісти з автоматами і мачете напали на іноземних туристів у Луксорі. Тоді загинуло 62 особи, у тому числі громадяни Швейцарії, Великобританії, Німеччини. Після спаду, що тривав кілька років, потік відпочивальників повністю відновився і навіть зріс. Світова фінансова криза 2008 року також позначилась на багатолюдності єгипетських пляжів і мальовничих руїн: дохід, генерований галуззю, скоротився за підсумками 2008-2009 фінансового року на 3,1% порівняно з попереднім. Проте вже 2010 рік показав рекордні значення, наразі не перевершені. «Єгипет (раніше. — Ред.) завжди сприймали як спокійну і захищену гавань в неспокійному регіоні. Недавні події, однак трансформують таке сприйняття, і це може протривати досить довго, якщо єгипетський уряд не вживатиме адекватних заходів безпеки», — каже Надія Попова з Euromonitor International. Втім, ставлення до Єгипту як туристичного напрямку залежить не лише від дій його влади, а й від психології туристів, вказують експерти. Так, відомо, що росіяни дивляться на проблеми безпеки на відпочинку набагато ширше, ніж жителі інших країн, каже виконавчий директор Асоціації туроператорів Росії Майя Ломідзе. «На інших ринках відновлення після подібних інцидентів відбувається набагато довше. Особливо якщо фіксують інциденти, пов'язані з військовими діями, зі стихійними лихами та з будь-якими іншими обставинами, які можуть теоретично завдати шкоди здоров'ю відпочивальників. У цих випадках дуже багато країн реагують миттєво, і ця реакція триває місяцями, відновлення відбувається досить повільно», — заявила вона ВВС. Її слова підтверджують дані Euromonitor International: потік туристів з Британії, Німеччини та Італії після повалення Хосні Мубарака в 2011 році значно скоротився, в той час як російські громадяни, перечекавши революційний 2011 рік, наступного літа повернулися. На 17-19 листопада намічено візит до Росії єгипетського міністра туризму Хішама Заазуа. Чи привезе він з собою аргументи, які будуть досить переконливими, аби росіяни й на цей раз не заносили Єгипет до «чорного списку» надовго, поки не ясно.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також