Екскурсії РАЕС – можливість набути нові знання

1069 0

Ми у соцмережах:

Екскурсії РАЕС – можливість набути нові знання

На Рівненську АЕС для проходження переддипломної практики прибули 13 студентів Одеського національного політехнічного університету та Національного технічного університету України «КПІ» ім. Ігоря Сікорського.

Для більш детального ознайомлення з повним технологічним циклом АЕС та з технічними характеристиками обладнання для практикантів організовані екскурсії до різних цехів та підрозділів електростанції.

Проходження практики на атомній електростанції – один із важливих етапів підготовки майбутнього висококваліфікованого спеціаліста енергетичної галузі. Практика допомагає засвоїти здобуті в університеті знання та на власні очі побачити практичний бік професії.

Змістовним та пізнавальним було знайомство з реакторним та турбінним цехами енергоблоку №4, який перебуває у планово-попереджувальному ремонті, де студенти змогли побачити технологічне обладнання. Досить інформативними були наочні демонстрації устаткування у гермозоні реакторного відділення. Майбутні енергетики оглянули основне обладнання першого контуру: парогенератори, головні циркуляційні насоси; ознайомились з принципом функціонування забезпечуючої системи безпеки й усіх її механізмів.

Під час екскурсії в градирню енергоблоку №4 РАЕС, практиканти дізнались про систему охолодження та принцип роботи 150 - метрової фундаментальної споруди. Піднявшись на 15-метрову висоту, майбутні атомники із середини змогли оцінити скільки зусиль та важкої праці докладено під час її будівництва.

Вразило студентів і відвідування нового технічного центру автоматизованих дистанційних засобів контролю металу, що невдовзі планується ввести в експлуатацію. Заступник начальника відділу автоматизованих дистанційних систем контролю металу Ігор Ліпляниця поділився з гостями специфікою роботи підрозділу, розповів про обладнання з яким працюють при діагностиці та провів екскурсію сучасним центром. Чимала кількість запитань до профільних спеціалістів РАЕС свідчила про освіченість молоді та їх зацікавленість в отриманні нових знань для подальшої успішної професійної самореалізації.

За словами інженера з підготовки кадрів Оксани Железняк, впродовж практики студенти здобувають досвід вирішення виробничих завдань за своєю майбутньою спеціальністю на конкретному робочому місці, знайомляться з діючою технологічною і виробничою документацією, а також за підтримки висококваліфікованих наставників працюють над своєю дипломною роботою. «Особливістю даної практики для 7 студентів стала можливість офіційного працевлаштування на виробництво на час переддипломної практики. Із шістьма з них підписані тристоронні договори «ЗВО – студент – АЕС», відповідно вони отримують право на обов’язкове працевлаштування на нашій електростанції», - відзначає фахівчиня.

Своїми враженнями поділився студент 6 курсу «КПІ» ім. Ігоря Сікорського Володимир Вершняк, який вже вдруге проходить практику на Рівненській АЕС: «Глибше розібратись в кожному питанні для відображення в обраній мною темі дипломної роботи допомагають керівники практики – справжні професіонали енергетичної галузі. Такі насичені екскурсії також сприяють нашій обізнаності і, хоча я був на екскурсії лише на РАЕС, проте масштаби мене вразили».

За словами одногрупника Володимира - Едуарда Омельчука, майбутню професію юнак обрав не випадково.

«В моїй родині є енергетики і я вважаю, що професія атомника – перспективна. Після закінчення ВУЗу планую влаштуватися працювати на Рівненську АЕС в реакторний цех. Під час екскурсії отримав багато інформації, стосовно моєї дипломної роботи щодо покращення водно-хімічного режиму для продовження терміну експлуатації енергоблоку. Тенденції розвитку атомної енергетики у світі спрямовані на розвиток та будівництво нових потужних атомних енергоблоків. Наприклад, країна ОАЕ, в якій в достатній кількості запасів нафти, побудувала 4 енергоблоки потужність 1400 МВт кожен. Читав також про зацікавленість корейської компанії будувати новий енергоблок №5 РАЕС. Надіюсь, що наші знання допоможуть розвивати українську ядерну енергетику, як джерело дешевої та екологічної енергії», - підсумував майбутній атомник.

Веб-сайт РАЕС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також