Ексміністр Бальчун видобуває бурштин на рівненському «Пугачі»

2799 0

Ми у соцмережах:

Ексміністр Бальчун видобуває бурштин на рівненському «Пугачі»

Войцех Бальчун, поляк, який у 2016-2017 роках керував «Укрзалізницею», зароблятиме на рівненському бурштині. Фірма Бальчуна не купувала ділянку для видобутку на відкритому аукціоні й не чекала процедури отримання спецдозволу, а одразу взялася за справу.

Бальчун скористався менш конкурентним способом — його фірма викупила частину акцій рівненського товариства, яке підписало контракт з державним підприємством «Бурштин України». Адже це державне підприємство має право на рекультивацію порушених незаконним видобутком бурштину земельних ділянок, попередньо добувши залишки «сонячного каміння». На ці роботи підприємству дозволено брати приватних субпідрядників. Таким чином державне підприємство отримує спецдозволи на видобуток, а ось працюють безпосередньо на ділянках — приватні фірми.

Товариство «Аурум Полонез», де співвласником є Войцех Бальчун, домовилося з державним підприємством за старе родовище. З листопада 2020 року працює на ділянці «Пугач» родовища «Клесівське», що на північній околиці Клесова. Спецдозвіл на цю ділянку «Бурштин України» отримав ще у 2006 році й видобувати бурштин на 170 гектарах родовища має змогу ще десять років.

«Приватна компанія ще в минулому році уклала з держпідприємством форвардний контракт і виділила кошти, які дозволили державному підприємству погасити частину боргів із зарплати і податків. Також за кошти, отримані від польських інвесторів, відремонтували частину техніки. Завдяки їм підприємство зрушило з місця. У IV кварталі 2020 р. видобули понад 260 кг бурштину-сирцю», — повідомляє «Надра.Інфо», посилаючись на власне джерело та підтвердження в.о. генерального директора ДП «Бурштин України» Володимира Чібісова, який керує держпідприємством трохи більше року.

Володимир Чібісов також заявив, що цього року держпідприємство може вийти на прибуткову діяльність. А заодно «Бурштин України» планує запровадити продаж бурштину-сирцю з електронних торгів, як це віднедавна робить комунальне підприємство Волинської обласної ради, що видобуває бурштин, «Волиньприродресурс».

За словами Чібісова, «Аурум Полонез» вже вклав у клесівську ділянку близько 2,2 млн грн. За аналогічним форвардним контрактом державне підприємство співпрацює ще з ТОВ «Зоненштайн», що зареєстроване за однією адресою з «Аурум Полонез» (на вулиці Драгоманова, 27-А) та мало з ним спільне коріння.

Обидва товариства — і «Аурум Полонез», і «Зоненштайн» — було створено у 2019 році, і співзасновниками обох на той час був житель Тернопільщини Олександр Міньковський. Серед засновників «Зоненштайна» також був Павло Ніколаєнко, ексдиректор ДП «Укрбурштин». Нині товариство одноосібно належить німецькій компанії «ER_HOLDING» GMBH», бенефіціаром якої є житель невеликого містечка поблизу Франкфурта Ойген Райсвіх. Німецьке підприємство, до слова, одразу було серед співвласників «Зоненштайна».

Історія «Аурум Полонез», за даними «YouControl», більш насичена. У 2019 році її заснував сам Олександр Міньковський, проте уже за кілька місяців право власності перейшло до трьох інших людей: ексначальника УБОЗу в Чернівецькій області, який при Бальчуну керував безпекою «Укрзалізниці», Миколи Нємцова, київського бізнесмена Бориса Карауланова та жительки Корнина, яка торік працювала у регіональній організації партії «ОПЗЖ», Наталії Віннік. Такий склад засновників пробув недовго — у червні минулого року товариством почав одноосібно володіти Микола Нємцов, з липня більшу половину ТОВ отримало польське ТОВ «Амос Інвестментс», зареєстроване у Щецині на Єжи Домініка Кшистиняка. А у вересні частку придбав і Войцех Бальчун. На сьогодні 51% «Аурум Полонез» належить польському товариству «Амос Інвестментс», 29,5% — Миколі Нємцову та 19,5% — Войцеху Бальчуну.

Додамо, що окрім «Бурштину України», ще 11 підприємств наразі мають спецдозволи на видобуток бурштину на Рівненщині або на геологічне вивчення ділянок з дослідно-промисловою розробкою родовищ: «Укрбурштин» (родовище у Сарненському районі), «Сонячне ремесло» (родовище у Володимирецькому районі), «Ред.Мет» (три родовища у Володимирецькому та Дубровицькому районах), «Інклюз-8» (Володимирецький район), «Технобуд» (Сарненський), «Георесерчінг» (Сарненський), «Зірка Рівненщини» (Сарненський), «Потенціал-Полісся» (Дубровицький), «Земресурсінвест» (Дубровицький), «Кністер Груп» (Сарненський) та «Бурпром» (два родовища у Сарненському районі). Оскільки аукціони з продажу спецдозволів на бурштинові ділянки продовжуються, фірм, які офіційно матимуть право видобувати бурштин, буде значно більше.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також