Експеримент з субсидіями: одним -- «на руки», іншим заплатять тільки у травні

4263 0

Ми у соцмережах:

Віра Мельник

Міністерство соціальної політики нарешті розіслало на регіони роз’яснення, як нараховуватимуть монетизовані субсидії.

Так, за січень управління соцзахисту ще самі розрахуються із підприємствами-надавачами послуг за субсидії, а ось за лютий гроші уже нараховуватимуть безпосередньо людям, які отримують субсидії.

Нараховуватимуть за двома схемами, які видаються, радше, експериментальними, адже наприкінці опалювального сезону Міністерство соцполітики, очевидно, отримає відповідь, який спосіб нарахування ліпший.

Так, у Рівному на сьогодні є 24,7 тис. отримувачів субсидій. 138 домогосподарств звернулися по субсидії (вперше у цьому опалювальному сезоні) з січня. Для них схема нарахування коштів відрізнятиметься.

В «Ощадбанках» для родин, які писали заяву на отримання субсидію у січні чи лютому, вже відкрито рахунки, на які держава спрямовуватиме кошти за субсидії. Але отримати їх на руки рівняни не зможуть.

«Ощадбанк» сам розподілятиме ці кошти між рахунками підприємств, яких держава також зобов’язала відкрити рахунки у цьому державному банку (що, до речі, не до вподоби ОСББ, бо субсидії будуть невеликі, а за банківський рахунок доведеться платити).

Наприкінці опалювального сезону, тобто вже у травні, власники таких рахунків зможуть забрати залишки коштів. Тобто якщо економитимуть, частину державної допомоги на оплату комунальних послуг зможуть витратити на будь-що.

Решта отримувачів субсидій уже з березня зможе отримати кошти на руки.

Пенсіонерам субсидії виплачуватимуть разом із пенсіями.

Іншим нараховуватимуть на рахунки в «Ощадбанку». Банк відкриє рахунки сам. Щоб зняти кошти, отримувачу субсидії потрібно буде прийти до будь-якого відділення з паспортом та ідентифікаційним кодом.

Як зазначила сьогодні під час прес-конференції начальниця міського управління соцзахисту Віра Мельник, «Ощадбанк» зможе видавати кошти отримувачам субсидії орієнтовно з 12 березня.

У платіжках від надавачів комунальних послуг, натомість, уже буде вказана повна сума за надані послуги. Тобто отримувачу субсидій доведеться платити підприємствам вже повноцінно.

Варто також наголосити, що умови надання субсидій знову стали жорсткішими. Так, якщо родина боргуватиме за комунальні більше місяця, у неї субсидію відбиратимуть (раніше давалося два місяці для сплати).

Також управління соцзахисту отримало доступ до реєстрів рухомого та нерухомого майна. Субсидії відбиратимуть у людей, які не вказали, що у родини є авто, якому не більше 5 років, а також у тих, хто припинив сплачувати єдиний соціальний внесок. Останнім ще й доведеться повернути державі кошти за субсидію попередніх місяців.

Окрім того, уже не призначатимуть субсидії родинам, які не лише мали покупки на понад 50 тис. грн (відповідно, родини, які розмитнили «бляху»  право на субсидію також втратять), а й ті, хто отримає подарунок чи навіть спадок, вартістю понад 50 тис. грн.

Таким чином отримувачів субсидій ще поменшає. А порівняно з минулим опалювальним сезоном, кількість родин, які отримують допомогу держави на оплату комунальних, у Рівному зменшилася на 53%.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також