Експерт працює тихо

1586 0

Ми у соцмережах:

Експерт працює тихо

Експерти-криміналісти — люди не публічні, робота у них тиха, нібито непомітна. Та й розповідають ці люди про всі її тонкощі неохоче. І лише посвячені в особливості процесу розслідування знають, що розкриття злочину і доведення вини підозрюваного часто залежить саме від висновків експертів-криміналістів. Завдання експерта — знайти мікроскопічні сліди, що доведуть вину підозрюваного у скоєнні злочину або ж навпаки — його непричетність. Злочинці зазвичай непогано поінформовані, як «замести» сліди. Але експерт має бути дуже уважним і ще більше обізнаним, як ці сліди помітити і довести вину. Злочинці, як усі люди, іноді втрачають пильність, не завжди все можуть передбачити і врахувати. Або недооцінюють міліцію.

Шахрайку знайшли за відбитками Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр обласного управління міліції має автоматичну дактилоскопічну інформаційно-пошукову систему «Сонда» для ідентифікації людини за відбитками чи слідами рук. У людей часто виникає страх перед необхідністю зробити відбитки, їм здається, що ця процедура свідчить про приналежність їх до злочинного світу, насправді боятися є підстави у злочинців. З допомогою «Сонди» ідентифікують невпізнані трупи та розшукують зниклих безвісти людей. Коли експерт звіряє відбиток чи сліди пальців рук із наявною в системі базою, комп’ютер видає 8-15 потенційних «кандидатів» з помітками у місцях, де є відмінності. Шляхом порівняння окремих фрагментів і встановлюють особу, якій належить відбиток. Раніше цю роботу виконували вручну. Щоправда, якщо у людини ніколи не брали відбитків пальців, то й ідентифікувати її в разі зникнення у такий спосіб неможливо. У серпні минулого року до міліції звернулася жінка й повідомила, що незнайома циганка, зловживаючи довірою, видурила в неї кілька тисяч гривень. На клаптику паперу з розпискою, яку циганка дала жінці, експерт виявив сліди пальців рук, які розіслали до НДЕКЦ інших областей. Ідентичні відбитки виявилися в НДЕКЦ тернопільської міліції. Одержані дані перевірили на «Сонді», так було встановлено, що ця циганка, родом з Молдови, причетна й до інших шахрайств.

Абсент виявився не отруйним, але й не справжнім Відділ фізико-хімічних досліджень центру щодня має справу з горілками, спиртом, пальним, багатьма видами наркотичних речових. Наркотики нині складають основну масу досліджень лабораторії. Експерти, які тут працюють, добре знають, як «розвалюють» мозок людини і як швидко можуть знищити її так звані важкі наркотики. В останні роки кількість синтетичних наркотичних речовин збільшується. У лабораторії винайшли власну методику їхнього дослідження і з вересня минулого року застосовують її. Якось тут досліджували нетрадиційні для нас спиртні напої, які невеликими партіями нелегально виробляло підприємство у нашій області — абсент (міцний алкогольний напій з екстрактом гіркого полину) та самбуку (італійський лікер з ароматом анісу) в пляшках оригінальних форм. Ліцензії на виготовлення цих напоїв у підприємства не було, й назвати їх так, як написано на етикетці, можна лише умовно. Речовина виявилася не отруйною, але не тим, за що ці напої видавали. Тут також досліджують лаки, фарби та інші хімречовини. Торік в одному з райцентрів Рівненської області з магазину було викрадено сейф з грішми. До огляду місця події залучили експерта, який виявив та вилучив сліди пальців рук, рукавиць, тканини, транспортного засобу, мікрочастинки лакофарбового покриття. Проаналізувавши виявлені сліди, експерт встановив колір та марку автомобіля, який використовував злочинець. Уже наступного дня підозрюваного затримали, автомобіль у нього вилучили, а під час обшуку квартири було знайдено і гроші з сейфа — 56 тисяч гривень. До речі, цей відділ та деякі інші надає платні послуги установам, організаціям і фізичним особам.

Викрадачі ікон «погоріли» на волоссі А от відділ спеціальних видів досліджень міліцейського НДЕКЦ платних послуг громадянам не надає, тут працюють над розкриттям тяжких злочинів. Досліджують кров, слину, піт, волосся, сперму та інші виділення з людського тіла, на це потрібна спеціальна постанова слідчого чи суду. Хоча інші лабораторії можуть зробити такі аналізи на приватне замовлення за відповідну плату. Якось тут робили дослідження сперми щодо підозрюваного у зґвалтуванні бабці, яка мешкала з ним по сусідству. Простирадло потрапило в лабораторію через місяць після скоєного, але зберігалося у нормальних умовах і біоматеріалу було достатньо, аби визначити групу сперми і довести вину підозрюваного. Часто бувають інші випадки: коли власна спостережливість, досвід та інтуїція підказують експертові, як відшукати ретельно приховані сліди злочинця і незаперечними фактами довести вину. Кілька років тому в Рівненській області сталося убивство жінки, в якому запідозрили її чоловіка. Він мав нібито неспростовне алібі і заперечував свою причетність до убивства. Насправді, як показало розслідування, чоловік усе передбачив, з математичною точністю спланував і сліди злочину приховав. Та не всі: у під’їзді будинку залишилися сліди крові, які помітив лише експерт. Аналіз показав, що кров належала убитій жінці, і це змусило підозрюваного зізнатися. Суд визнав його винним і засудив до позбавлення волі. Була у нашій області хвиля крадіжок з церков, і кожного разу злодії добре маскували свої сліди. «Вирахували» їх за мікрослідами — за волоссям. Волосини вилучили з маски з прорізаними отворами для очей, яку знайшла міліція в гаражі. Волосся кожної людини унікальне і може багато розповісти про свого власника, навіть про його хвороби. Винних встановили, викрадені ікони та цінності у них вилучили. Щоправда, ДНК-лабораторії у НДЕКЦ поки що немає. Якщо потрібно зробити аналізи ДНК, їх замовляють у Державному науково-дослідному інституті МВС, що у Києві. Колись на дорозі біля лісу було знайдено згорілий автомобіль з трупом в салоні. Особу загиблого встановлювали саме через експертизу ДНК.

”Неправильно» узяв вибухівку — і залишився живий На стінах вибухотехнічного відділу висять уже ненові плакати з будовою вибухових пристроїв різних країн, які вивчають піротехніки. На полицях стоять макети саморобної вибухівки, яку виготовили «народні умільці». Зараз тут представлено близько 200 «експонатів». Колекція постійно поповнюється, експерти кажуть, що так легше працювати. На жаль, кажуть вони, злочинці усе частіше застосовують вибухівку. І не секрет, що способи її виготовлення вони шукають в Інтернеті. Є тут макет пристрою, підкладеного в автомобіль працівника одного з підприємств області. За задумом зловмисника, людина мала взяти в руки коробку, в яку була поміщена пляшка з вибухівкою з відбитим дном. Пляшка мала випасти і вибухнути. Чоловік, нічого не підозрюючи, взяв коробку в руки, але, на щастя, не тим боком. Вибухівка залишилася в коробці, а людина, на чиє життя готувався замах, а також дитина, що була з ним, та випадковий перехожий — живими і неушкодженими. В обов’язки служби входить також перевірка місць перебування високопоставлених осіб перед їхнім прибуттям. Перед приїздом до Рівного однієї з таких осіб міліція отримала повідомлення, що в автомобілі кортежу, який мав везти VIP-персону з аеропорту, закладено вибухівку. На час прибуття літака в Рівне в кафе аеропорту гуляло весілля. Піротехніки спрацювали швидко: людям сказали деякий час бути у приміщенні й не виходити на вулицю, перевірили маршрут і машини. Вибухівки там не було, візит не затримався. А гості молодих довго мали тему для обговорення.

Може вистрелити й палиця? У спеціальній кімнаті двічі на тиждень випробовує усі можливі види зброї головний балістичний експерт центру Анна Боліщук. Колишні види зброї тут знають давно, але нині з’явилося багато нової, нелегально завезеної зброї. Часто трапляються зразки перероблених газових та стартових пістолетів турецького виробництва. Постійно «удосконалюються» й поліські «зброярі»-самоучки, які люблять, хильнувши добряче, бавитися такими «іграшками» у своїх селах, стріляючи по горобцях, пляшках, парканах тощо. Один такий любитель постріляти якось вистрелив, ніби не дивлячись, у ворону, а влучив підлітку в обличчя. Хлопець від поранення помер, а чоловік доводив, що не бачив хлопця, а може, й не його куля вцілила в людину. Однак експертиза підтвердила, що куля і гільза були випущені з рушниці цього чоловіка. Дехто уміє переробити на стріляючий пристрій навіть звичайний шпінгалет. Хоча він не вважається зброєю, але поранити може.

Підробляють найчастіше гривні Торік експерти НДЕКЦ провели 41 дослідження грошей, у 26 випадках купюри виявилися підробленими, і в чотирьох випадках було встановлено спільне походження фальшивок. Тут кажуть, що підробити гроші за усіма ознаками так, щоб не можна було відрізнити, неможливо. Відтворити фальшивомонетникам вдається небагато, усього 5-6 ознак купюри. Інші знаки злочинці можуть лише імітувати. - 70% підробок виготовлено з допомогою комп’ютерної техніки, — каже експерт Михайло Скрипник, — усі захисні ознаки зазвичай наносяться одним компонентом. Якщо придивитися, то помітно, що не усі відтінки купюри відтворено, а головне — папір: у фальшивих грошах окремо друкують лицьову і тильну сторони купюри, імітують водяний знак, інші позначки і після цього склеюють. Банкнота виходить товстою, не такою, як справжня. Нині здебільшого виявляють фальшиві українські гроші номіналом 50, 100 і 200 гривень, рідше — 500 гривень. Але підробляють також 100-доларові купюри та по 200 євро. Експерт відділу Сергій Чабан показує два, на вигляд однакові, посвідчення водія. Обидва мають голографічну плівку, але зовні відрізнити справжнє від підробленого можна хіба за розміром. Та й цю різницю помітиш, тільки приклавши їх одне до одного. І лише під ультрафіолетовим промінням різниця стає очевидною, а під інфрачервоним текст на підробленому посвідченні узагалі не читається. Тут кажуть, що посвідчення нового зразка підробляють частіше, старе важче було підробити.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також