Електростанцією у Рівному проти ворога!

2513 0

Ми у соцмережах:

Іван Надєїн: «Це дасть змогу створити у Рівному децентралізовані енергетичні мережі»

Електростанція малої потужності, яку встановили у Рівному, може допомогти протистояти спробам російських агресорів залишити Україну без світла і тепла. У той час, коли під ворожі обстріли потрапляють потужності з виробництва електроенергії та її передачі споживачам, маленька електростанція здатна забезпечити теплом і світлом певну кількість споживачів. Теоретично шістдесят таких станцій здатні забезпечити всі потреби Рівного, зробити місто незалежним від ворожих атак на енергетичну інфраструктуру. Поки що зроблено лише перший крок.

Про подальші перспективи малих електростанцій нам розповів Іван Надєїн, головний інвестор компанії «Рівнетеплоенерго»:

Встановлена нами електростанція працює на природному газі. Ми привезли її з-за кордону, де подібні установки є органічною частиною енергетичної системи і забезпечують стабільність її роботи. Їх дуже зручно монтувати поблизу котельні — вони потребують доступу до мереж, звідки черпають ресурси та віддають електроенергію.

Раніше у нас не вважали за потрібне використовувати подібні електростанції — всі потреби задовольняла потужна централізована енергосистема України. Війна показала її вразливість і водночас довела доцільність використання усіх можливих джерел виробництва електричної енергії. Встановлення малої електростанції, яка вже була у користуванні, коштувало нам понад 200 тисяч євро. Ціна нової сягає мільйона. Її рентабельність забезпечило рішення Кабміну, який надав стимулюючу ціну на газ, кубометр якого коштує нам не 40, а 17 гривень.

На жаль, в процесі роботи ми мали багато проблем із документацією. Аби пришвидшити процес встановлення таких електростанцій, потрібні зміни у чинному законодавстві, над чим ми зараз працюємо разом з усіма зацікавленими сторонами. Плануємо встановлення ще низки таких електростанцій, щоб додатково виробляти близько 40 мегават електричної енергії в рік. Це дасть змогу створити у Рівному децентралізовані енергетичні мережі та не залежати від відключення електроенергії.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також