Євангеліє від міліції

2890 0

Ми у соцмережах:

Євангеліє від міліції

Упродовж останнього місяця Національний університет «Острозька академія» користується підкреслено показною увагою органів внутрішніх справ. Сам міністр Анатолій Могильов знайшов час у своєму напруженому графіку поїздки на Волинь та Рівненщину, аби продемонструвати особисту зацікавленість життям навчального закладу та експонатами його Музею книги. Начальник обласної міліції Олег Сало дарує Академії рідкісні книги та домовляється про тісну співпрацю з її керівництвом. Що за цим стоїть, окрім вже оприлюднених намірів до Євро-2012 підтягнути знання іноземної 750 рівненських міліціонерів трохи вище рівня «спік інгліш — ніхт ферштейн»?

Я к стало відомо «РВ» з поінформованих джерел, перший контакт рівненської міліції з академією відбувся на початку серпня та мав аж ніяк не дружній характер. Тоді працівники одного із підрозділів обласного управління внутрішніх справ начебто без жодних супровідних документів і невідомо з яких причин раптом прискіпливо зацікавились господарською діяльністю академії та, зокрема, взялися рішуче її перевіряти на «предмет виявлення неліцензійних версій програмного забезпечення». І навіть вилучили декілька комп’ютерів з бухгалтерії та відділу економіки. Кажуть, що ректор навчального закладу Ігор Пасічник сприйняв це за елементарний «наїзд» міліції, і його обурення дійшло як до голови облдержадміністрації, так і до керівництва держави. А там, мовляв, з ним, справжнім професором та ще зі званням Героя України, воліють рахуватися. Відтак, перепрошувати за дії рівненських міліціонерів довелося особисто міністру МВС України. Офіційно ж про це було повідомлено так: 11 серпня Анатолій Могильов у супроводі Олега Сала під час свого робочого візиту на Рівненщину і вручення правоохоронцям ключів від службових легковиків та мотоциклів відвідав старовинне місто Острог, побував в Острозькій академії та Музеї книги. Екскурсію йому провів ректор академії Ігор Пасічник. А вже другого вересня музей поповнився новими, до того ж дуже коштовними експонатами від нещодавніх відвідувачів. Генерал-майор Олег Сало від імені міністра Анатолія Могильова вручив професору Ігорю Пасічнику «Новий завіт церковнослов’янською мовою 1751 року». Фахівці стверджують, що це бібліографічний раритет, який може коштувати тисячі доларів. Від очолюваного ним управління Олег Сало вручив академії подяку за взаємодію з органами внутрішніх справ Рівненщини, тритомник Валерія Войтовича «Антологія Українського міфу», шеститомник проректора католицького університету Мирослава Мариновича та інші наукові книги, загалом близько сорока. Цю літературу, зі слів помічника пана генерала Євгенії Єфанової, «придбали спонсори», і найдорожчі з них коштують не більше 300 гривень. Того ж дня Олег Сало та ректор Острозької академії Ігор Пасічник підписали угоду про тісну співпрацю. Вона, зокрема, передбачає, що найближчим часом 750 рівненських правоохоронців почнуть навчатися іноземних мов до Євро-2012. А зі свого боку міліціонери створять базу для проходження навчальної практики студентами правничого факультету академії, а також допоможуть у розвитку його криміналістичної лабораторії. Тим часом, з’явилися чутки, що останній візит в академію Олега Сала був зумовлений не тільки тим, щоб ще раз перепросити в ректора за місячної давності дії своїх підлеглих, але й щоб заручитися його підтримкою на виборах до місцевих рад. Кажуть, що генерал-майор Сало мав намір балотуватися в Рівненську обласну раду від Острога. Щоправда, зараз нібито все змінилося через вказівку Анатолія Могильова — з міліціонерів можуть йти на вибори тільки дільничні, і тільки у депутати сільських та селищних рад.

Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ, Світлана ФЕДАС.

Коментарі Олег Сало, начальник УМВСУ в Рівненській області: — Коли проводилася перевірка Острозької академії на предмет виявлення неліцензійних версій комп’ютерного програмного забезпечення, я був у відпустці і знаю лише те, що в результаті до академії жодних зауважень немає… Раритетне видання «Новий завіт церковнослов’янською мовою 1751 року» мені передав вручити академії міністр Анатолій Могильов. Я не запитував у нього, звідки ця книга, але думаю, що з його особистої колекції... І щодо виборів. Дійсно, є такий момент щодо моїх намірів балотуватися в обласну раду і щодо бачення цього з боку міністра, але на сьогодні ще нічого напевне сказати не можу. Це питання буде вирішуватися на найближчій колегії МВС. Ігор Пасічник, ректор Національного університету «Острозька академія»: — Я неабияк зрадів подарункові від міністра МВС. Адже незадовго перед цим Анатолій Могильов побував в університеті, оглянув відділ стародруків і неабияк ними зацікавився, чим справив враження людини, яка розуміється на цьому. Чи має він власну колекцію раритетних видань — міністр не казав, але пообіцяв подарувати нашому закладу «Новий завіт церковнослов’янською мовою 1751 року». Й обіцянку свою виконав. Тепер перекладати її зі старослов’янської мови на сучасну церковну українську буде професор академії Рафаїл Торкуняк. Як науковець, я схильний бачити у такому широкому міністерському жесті лише прекрасне. Академія — це особливе місце, а тому вражає кожного, хто уперше тут побував, і саме тому, думаю, міліцейський міністр виявив бажання записати власний рядочок в історію нашого закладу. Щодо угоди про вивчення 750 міліціонерами англійської мови, то не цуратиметься студентської лави і сам генерал Сало. Він пообіцяв, що також вдосконалюватиме власну англійську.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також