Євреї допоможуть Дубну грошима

2386 0

Ми у соцмережах:

Євреї допоможуть Дубну грошима

У Дубні знаходиться найбільша синагога на заході України. Будівля, побудована у 1784 році, є історичною пам’яткою. Однак споруда частково зруйнована, а на її відновлення потрібні чималі кошти. Тому влада міста намагається знайти фінансову підтримку в єврейських громад. Нещодавно Дубно відвідав головний рабин України Асман Моше Реувен, який пообіцяв допомогу.

Василь Антонюк, міський голова Дубна:

— Колись у Дубні жила велика єврейська громада, яка налічувала близько 12 тисяч осіб. Однак під час Другої світової війни нацисти знищили усіх цих людей. З того моменту синагога почала занепадати. Спочатку вона входила у єдиний історичний заповідник нашого замку. Але згодом виявилось, що замок не може самостійно навести з нею лад, бо в адміністрації не вистачає на це ресурсів. Тому замок був переданий на баланс міста Дубна. З того моменту місто почало рятувати споруду. До війни нам вдалося домовитися з єврейськими громадами, які виділили близько 30 тисяч євро на ремонт даху. Кошти виділяло й місто. Була проведена реконструкція даху відповідно до усіх процедур, бо це історична пам’ятка, тому так просто дах тут не заміниш.

На мою думку, нам вдалося знайти порозуміння з головним рабином України. Більше того, він пообіцяв фінансову підтримку. Але для цього місцева єврейська громада має об’єднатися та створити громадську організацію. Завдяки цьому вдасться залучити кошти меценатів з-за кордону. Самостійно та без підтримки Дубно цю синагогу відремонтувати не зможе, бо на це потрібні мільйони гривень.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також