Факельна вежа Рівного таки запалала

1949 1

Ми у соцмережах:

Факельна вежа Рівного таки запалала

У ніч на 8 березня запалала стара занедбана вежа у парку біля Палацу дітей та молоді у Рівному, ставши великим факелом. Оскільки вихід на вежу давно замурований, то люди, які побачили полум’я, викликали рятувальників.

Дмитро Мельник, речник ГУ ДСНС в Рівненській області:

Складно уявити, як це могло статися. Адже сходи, які ведуть на верх вежі, уже давно замуровані. Це єдиний шлях, яким можна туди забратись. Щоправда, у замурованій стіні є невеликий отвір, через який може протиснутися лише підліток. Коли до вежі приїхали вогнеборці, то звичайної металевої драбини не вистачило, щоб вилізти нагору. Довелось викликати спеціальний автомобіль, який оснащений висувною драбиною. Виявилось, що на верх вежі хтось спеціально наносив автомобільних шин і підпалив їх. Оскільки на залізній арматурі прикріплена дерев’яна підлога, то усе швидко загорілося. Правоохоронці обійшли парк у пошуках того, хто міг підпалити вежу, але нікого не знайшли.

Два роки тому факельну вежу разом із бетонними спорудами хотіли передати на баланс ПДМ, але освітяни відмовилися їх приймати. За словами керівниці Палацу дітей та молоді Ірини Первушевської, зараз готують документи, щоб передати бетонні споруди разом із вежею на баланс міського об’єднання парків.

Богдан СЛОНЕЦЬ.

Довідка «РВ»

Факельна вежа, що загорілась, — одна із конструкцій, які на початку 80?х минулого сторіччя мали стати частиною грандіозного культурно-мистецького комплексу. У парку площею майже 3 гектари мали бути амфітеатр, сцена, освітлювальна вежа, каскади водойм з фонтанами, басейн, оранжереї, картодром та ін. Бетонна семиповерхова вежа мала освітлювати амфітеатр, розташований внизу. Кажуть, до неї навіть встигли підвести електропостачання — на ній мало бути багато прожекторів та газ, бо планували запалювати факели під час фестивалів. Втім, із задуманого збудували лише частину. У 1988 році будівництво через відсутність фінансування взагалі припинили.

У наш час проблему занедбаного парку із зруйнованими бетонними конструкціями, які можуть бути небезпечними, обговорювали не раз. Були варіанти частину парку продати або ж віддати в оренду під будівництво аквапарку. Але всі вони так і не були реалізовані. У 2017-му виявилося, що чиновники так і не навели лад з документацією на паркову землю, а без цього розпочати будь-які роботи неможливо. До того ж, на території парку знаходяться бетонні блоки — тож в суді потрібно довести, що вони не є чиєюсь приватною власністю. Чиновники тоді запевняли, що за кілька місяців таки передадуть землю на баланс міського об’єднання парків. Та цього й досі не зроблено.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також